imagine simbol, sursa: descopera.ro

Copilul fără familie, un paradox actual

,, Orice lege care încalcă drepturile omului este, în esență, nedreaptă și tiranică,,

                                                                                                         (M. Robespierre).

  Ce este dreptul în plină valoare și care e, în fine, sensul său ? Dreptul reprezintă totalitatea normelor juridice care reglementează conduita oamenilor în relațiile sociale, într-o colectivitate politic determinată, susceptibilă de a se impune prin forța colectivă a statului. Acum apare următoarea întrebare, ce, de fapt, este un copil? V-ați adresat măcar o dată aceasta întrebare? Copilul reprezintă băiatul sau fata în primii ani ai vieții, omul fără experiență, neajutorat care identic posedă drepturi ce au ca scop asigurarea vieții, dezvoltării, fericirii acestui individ, ,,țesătura,, din mintea mamei, din mintea părinților – și care se amplifică o dată cu trecerea anilor, iar acestea, luate împreună sunt numite drepturile copilului. 

imagine simbol, sursa: descopera.ro
imagine simbol, sursa: descopera.ro

   În acest context, doresc să accentuez unul dintre cele mai importante drepturi ale copilului – acela de a crește alături de părinți. Pentru majoritatea copiilor luxul de a fi alături de părinți este suficient, pentru a beneficia de alte drepturi vitale. Fiecare părinte ce are instinctul patern este responsabil și obligat de legitimitatea vieții, ca să își iubească copiii, îngrijindu-se de sănătatea, securitatea și dezvoltarea coerentă a urmașilor săi, din care nu lipsește educația, vacanța, climatul favorabil și perioadele de relaxare. Cu siguranță, posedând părinți demni, această personalitate în devenire niciodată nu va simți lipsă de viață coerentă, furnizarea hranei zilnice, precum și garantarea locuinței, exemplul părinților…, chestiuni ce nu pot fi puse la îndoială.
   Migrația este una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova, având, logic, și avantaje, fenomenul în discuție generează și efecte negative, unul dintre care este destrămarea familiilor, ca urmare a divorțurilor, precum și copii rămași fără îngrijirea părintească, încălcându-se violent dreptul oricărui copil la familie. Cercetând problema, am realizat urmările acestui dezastru vizionând, împreună cu colegii, filmul documentar rusesc ,,Copiii din gara Leningradski,,. Aici, într-o formă veridică și chiar stresantă ni se dezvăluie, în toată goliciunea sa, viața copiilor străzii, cei ce suferă de multe boli fizice și spirituale și care uneori devin jertfe ale unor boli sociale, numite pedofilie, supradozajul de droguri, frig și foame.
  Unica lor soartă este degradarea. Cei care supraviețuiesc sunt convertiți în criminali. Catastrofa în cauză i se datorează faptului ca aceste ființe au fost lăsate în voia sorții de către părinți, cei care au uitat total de existența lor. Anume familia reprezintă primul context din viață cu semnificație deosebită în edificarea personalității copilului, fiind sursa dragostei, a respectului, a solidarității și afecțiunii, temelia pe care se fortifică orice societate civilizată, fără de care omul nu poate trăi.

   Data de 15 mai 1995 a fost declarată, de către ONU, ,,Ziua Internațională a familiei,,. Însă pentru o mare parte a familiilor de astăzi această sărbătoare rămâne doar un jalnic vis. La momentul actual, protecția copilului lipsit de mediul familial se realizează, preponderent, prin întemeierea unor instituții specializate, dar toate încercările edificării acestui sistem se egalează cu zero, neavând capacitatea să înlocuiască îmbrățișările calde și sărutările mamei, alături de grija și sfaturile tatălui.

  În concluzie, reiterez – o simplă enumerare, accentuare și demonstrare a drepturilor copiilor și a problemei date ce ia amploare mondială, nu garantează imediat soluționarea și respectarea drepturilor copiilor, a tuturor ce intră în contact cu copiii. Din acest motiv, este primordial să cunoaștem și să respectăm drepturile copiilor, fiind receptivi și cu discernământ  în cazurile încălcării lor.

Alina Caraiman, clasa a XII-a ”B”,

I.P. L.T. „M.Eminescu”, or. Cimișlia.