imagine simbol, sursa: unicef.org

Fiecare din noi are dreptul la opinie…

  Fiecare din noi are dreptul la opinie. Prin formularea și expunerea părerii sale, omul se afirmă în societate și se face auzit, astfel el își dezvăluie personalitatea, inclusiv ideile, prioritățile și aspirațiile sale.  

imagine simbol, sursa: unicef.org
imagine simbol, sursa: unicef.org

   Oamenii care își pot exprima opinia liber, fără a fi constrînși de nimeni, devin mai deschiși și comunicabili, ei știu să ducă o discuție civilizată și eficientă, ca să se facă înțeleși de ceilalți. De fiecare dată cînd opinia cuiva este trecută cu vederea, în sufletul cuiva – moare o idee și el se inhibă în sine, se simte lezat și respins de societate.

  Dar o societate bună are nevoie de oameni deschiși și de opiniile lor, pentru a vedea necesitățile oamenilor, aspirațiile spre care ei tind, ca să-i poată ajuta în realizarea acestora, pentru a construi împreună o comunitate bazată pe valori și principii corecte, cum ar fi : respectul, înțelegerea și ajutorul reciproc.

  Din păcate, la momentul actual în majoritatea instituțiilor din țara noastră opiniile oamenilor simpli  nu contează. Ei nu sînt auziți, iar discuțiile și întrevederile publice, care ar avea menirea instituirii legăturilor mai strânse între oamenii legii, adică cei de la putere și oamenii simpli, devin niște scene de teatru al absurdului în  care oamenii vorbesc, dar nu sunt auziți. Părerea lor nu este luată în considerație. Iar lipsa unei comunicări constructive, care are ca fundament opiniile tuturor sau cel puțin a majorității, stagnează orice încercare a progresului.

   Atâta timp cât oamenii vor fi nevoiți să tacă, vom continua să trăim într-o societate infectă, unde nu e loc pentru dezvoltare. Doar o lume în care fiece voce se face auzită și fiece părere  ascultată are șanse să meargă pe calea schimbărilor.

Marina Cebanu, clasa a XI-a ”A”, IP LT ”M. Eminescu”