imagine simbol, sursa: infoeuropa.md

Egalitate în drepturi?..

    O dată ce s-a aprobat  Declarația Drepturilor Omului în anul 1948, au apărut premise reale pentru crearea unei societăți contemporane democratice,oamenii beneficiau de drepturi care le lărgeau relativ toate posibilitățile. În general,dreptul la viață, la familie, la cetățenie, la opinie, la libertate, la educație, la timp liber, la dragoste, la învățământ și altele ofereau omului noi oportunități de a crește din punct de vedere intelectual, spiritual, cultural și chiar fizic.

  Dar s-a întrebat vreodată cineva dacă aceste drepturi erau egale pentru toți oamenii  în aceeași măsură, în pofida faptului ce statut aveau în cadrul societății, de ce naționalitate erau, ce religie aveau, ce rasă umană reprezentau sau de ce gen erau?
Problema egalității în drepturi rămâne a fi nesoluționată în ziua de astăzi, cu toate că în constituția oricărui stat sunt promulgate anumite articole privind egalitatea în drepturi. 

imagine simbol, sursa: infoeuropa.md
imagine simbol, sursa: infoeuropa.md

     Astfel apar o serie de probleme cauzate de egalitatea în drepturi, printre care și discriminarea,o problemă care are consecințe grave nu doar pentru oameni, ci și pentru dezvoltarea întregii societăți. În opinia mea, această problemă stagnează progresul omenirii. Discriminarea față de oamenii de altă rasă, de altă religie sau față de oamenii din categoriile sociale inferioare generează o serie de consecințe grave nu doar pentru cei care sunt discriminați, ci pentru societate în ansamblu. Și anume ei sunt mai izolați ca alții, nu pot exercita funcții înalte în stat, nu se pot angaja la muncă, nu se pot manifesta pe deplin  în societate și multe alte consecințe nefaste.
Cum să construim o societate democratică, cu drepturi egale pentru toți, dacă noi din start excludem anumite persoane dintr-o activitate ?

 În acest context, oamenii ar trebui să fie mai toleranți, însăși toleranța ar trebui să fie o valoare spirituală nu națională, ci mondială.

    De ce când vedem un arab în fața noastră deodată ne facem impresia că e un terorist ? Nu neg, sunt unele cazuri, dar nu de fiecare dată se întîmplă ceea la ce ne așteptăm. De ce nu ne comportăm cu oamenii de alte rase la fel cum ne comportăm cu niște prieteni apropiați? Oamenii de culoare nu au sentimente sau valori, sau nu comunicăm cu ei, căci sunt săraci ? Sunt oameni ca noi, fapt ce ne sugerează că nu e problema în ei, problema este în noi. Arta de a fi om nu e cultivată la toți oamenii la fel, de aici ia naștere și rasismul, și reproșurile față de alte rase, și neînțelegerea. Numai atunci cînd ne vom analiza singuri pe noi, cînd ni se vor întîmpla astfel de cazuri, doar atunci vom înțelege cît de dureroasă și  neplăcută este discriminarea, doar atunci vom înțelege că toleranța și egalitatea în drepturi sunt valori de primă importanță mondială. Probleme sunt în toată lumea, nu doar în Republica Moldova, însă doar în mîinile noastre este soarta societății de astăzi.

  Merită să  fim mai buni, mai toleranți , doar astfel va fi democrație, egalitate în drepturi și bunăstare. Deciziile noastre contează! Un pas mic pentru om -un pas uriaș  pentru omenire!

Alexandru Dascăl, clasa a XI-a ”A”, IP LT ”M.Eminescu”, or. Cimișlia