Raionul Leova, lider pe ţară la încălzirea cu biomasă

Cu sprijinul partenerilor europeni, 21 de instituţii publice din raionul Leova au scăpat de sobe sau de vechile cazane, trecând la încălzirea pe bază de biomasă. Această unitate teritorial-administrativă este lideră în Republica Moldova la capitolul instituţii publice asigurate cu energie tehnică produsă de combustibilul biologic.

biomasa

După cum am fost informaţi de către Ana-Maria Veveriţa, coordonatoarea Programului Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova, care este implementat de către Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, printre localităţile din ţara noastră unde se vede mână de gospodar, unde au fost realizate proiecte și unde au fost modernizate instituțiile publice, se numără şi satele Filipeni și Sărata Nouă din raionul Leova, căci aici întreaga comunitate s-a unit pentru a schimba imaginea localităților și a crea condiții mai bune pentru generațiile tinere.

La Filipeni funcţionează două grădiniţe

Perioada de iarnă a devenit mai caldă pentru cei 50 de copii de la grădinița „Andrieș” din satul Filipeni. Instituția a fost branșată în anul 2014 la sistemul de încălzire pe bază de biomasă. Inovația sporește confortul termic al copiilor și educatorilor, oferă siguranță și împiedică poluarea mediului ambiant. Ca rezultat, numărul copiilor bolnavi de afecțiuni respiratorii s-a redus cu 10 la sută, iar anual se economisesc aproximativ 30 de procente din cheltuielile pentru energia consumată.

„Înainte, în grădiniță nu se încălzeau nici holurile, nici bucătăria, chiar dacă utilizam cărbune sau lemne. Odată cu instalarea utilajului de biomasă, în grădiniță s-au schimbat spre bine multe lucruri: acum se încălzește, practic, toată instituția, adică 500 de metri pătrați, iar temperatura este una constantă. Este adevărat că se cheltuiește mai mult, dar în schimb, efectul este pe măsură și copiii au altă dispoziție”, ne-a povestit Tatiana Dima, directoare la grădinița „Andrieș”.
Proiectul de eficiență energetică, în valoare de 515 mii de lei, a fost implementat la Filipeni cu suportul financiar al Guvernului României și al administrației publice locale. Apropo, primăria din localitate merită toată lauda şi pentru faptul că, anterior, la această grădiniță a fost reparat acoperișul, s-au înlocuit ușile și ferestrele putrede cu altele noi.

Şi încă ceva. Graţie grijii permanente acordate generaţiei tinere, în satul Filipeni mai activează o grădiniță care este frecventată de circa 400 de copii.

Trebuie de spus că raionul Leova este un exemplu în acest sens. Regiunea a devenit lider la capitolul instituții publice branșate la sistemul de încălzire pe bază de biomasă. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare europeni, 21 de instituții din acest raion au scăpat de sobe sau de vechile cazane.

Stadion renovat la Sărata Nouă

Odată cu renovarea stadionului, tot mai mulți tineri din comuna Sărata Nouă practică cu plăcere activitățile sportive: fotbal, volei, baschet și antrenamente la echipamentele de fitness în aer liber. Lucrările au fost realizate în anul 2014, iar beneficiarii sunt cei peste 1600 de locuitori, în mod special, elevii de la gimnaziu și de la școala sportivă din localitate.

„Practica implementată în localitatea noastră este deosebită, deoarece a fost inițiată de un grup de tineri, iar scopul pe care l-am urmărit a fost promovarea unui mod de viață sănătos în rândul locuitorilor, dezvoltarea voluntariatului și implicarea activă a cetățenilor, fapt ce ne-a reușit”, a spus Tatiana Gorgos, primăriţa comunei Sărata Nouă. După câte am aflat, proiectul de renovare a terenului sportiv a costat 200 de mii de lei și a fost finanțat de administrația locală, Corpul Păcii al Statelor Unite ale Americii, gimnaziul din localitate și de un ONG local.

La rândul lor, tinerii sunt bucuroși de noile condiții pentru sportul în aer liber. „Sunt bucuros de ceea ce s-a făcut la noi în sat. Avem acum posibilitatea să facem mai des sport, e altfel, și atmosfera e alta”, a fost de părere Leonid, un tânăr din comună. „Îmi pare bine că s-a renovat terenul și ar fi bine ca oamenii să se unească și să realizeze și alte lucruri frumoase în sat”, a menționat Nicolae, alt tânăr din Sărata Nouă.

Ana-Maria Veveriţa a precizat că Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS „Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și promova bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.