Discuţii interesante despre rolul presei la Sadaclia, raionul Basarabeasca

  Următoarea întâlnire din cadrul Campaniei naţionale de media „STOP FALS”, orientată spre combaterea informaţiei lipsite de adevăr şi plină de tendenţiozitate, s-a desfăşurat, pe parcursul săptămânii curente, în localitatea Sadaclia din raionul Basarabeasca.

  O echipă compusă din trei ziarişti de la Chişinău şi de la Cimişlia a avut marţi, 2 august curent, o întâlnire cu un grup de locuitori ai satului Sadaclia din raionul Basarabeasca, la care s-a vorbit despre rolul presei într-o societate democratică.

Un moment al discuţiilor de la Sadaclia, raionul Basarabeasca
Un moment al discuţiilor de la Sadaclia, raionul Basarabeasca

  Chiar din capul locului, Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei independente (API) din Republica Moldova, a ţinut să menţioneze că oamenii trebuie să aibă o atitudine critică faţă de informaţiile oferite de mijloacele scrise şi cele electronice din domeniul respectiv.

  „În ţara vecină, Ucraina, a spus oratorul, în cadrul lecţiilor de educaţie civică, generaţia tânără este învăţată cum trebuie să fie consumată presa. La insistenţele organizaţiilor neguvernamentale de media, ceva asemenător se prevede a fi implementat şi în ţara noastră”, a comunicat directorul executiv al API.

  În continuare, Petru Macovei a prezentat o serie de exemple video şi audio din presa internaţională şi cea din Republica Moldova, în care unul şi acelaşi eveniment este oglindit de surse mas-media în mod diferit, în funcție de faptul cui aparţine cutare sau cutare post, ziar, revistă, site etc. S-a demonstrat cu lux de amănunte cum anumiţi jurnalişti falsifică în mod intenţionat faptele, tratează evenimentele cu tendenţiozitate, îndeplinesc rolul de propagandişti etc.

  În acest context, a fost adusă drept pildă activitatea desfăşurată de Agenţia rusă de presă „Sputnik”, subdiviziunea din Republica Moldova, care face jocul Moscovei şi care oferă, contra plată, buletinele ei de ştiri pentru a fi difuzate de către unele posturi de radio şi de televiziune din ţara noastră. Iar portalul Sputnik.md, filiala moldovenească a agenţiei respective, a difuzat un material fals despre aceea că, chipurile, „La ONU s-a pledat împotriva închiderii şcolilor în Moldova”.

  Distorsionată de către anumite mijloace mass-media de rang naţional a fost informaţia despre adunarea generală a judecătorilor din țară, care şi-a ţinut lucrările la începutul anului de faţă.

  „Şi de ce în asemenea cazuri jurnaliştii nu sunt traşi la răspundere?”, a întrebat unul dintre cei prezenţi, pensionarul Vasile Ţapordei. Acestuia i s-a explicat că legislaţia ţării conţine prevederi în această privinţă, dar ele nu sunt aplicate de către justiţia moldovenească.

După aceasta, în discuţie s-au antrenat primarul satului, Vasile Baciu, alţi locuitori, precum Tudor Garaba, Vasile Garaba, alt Vasile Ţapordei…

  La şedinţă s-a specificat că, pentru a înţelege mai bine informaţiile tipărite şi cele difuzate, consumatorii de presă trebuie să cunoască cine sunt proprietarii mijloacelor media. Asistenţa a aflat, bunăoară, că omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, care este prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, deţine patru posturi de televiziune şi vreo trei posturi de radio; că postul de televiziune Jurnal TV aparţine întreprinzătorului Victor Ţopa, care s-a refugiat în Germania; că postul de televiziune TV7 este al deputatului Chiril Lucinschi; că posturile de televiziune NTV-Moldova şi Acent TV îi sunt apropiate lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova etc.

  Spre finalul întâlnirii de la Sadaclia, directorul executiv al Asociaţiei Presei independente, Petru Macovei, i-a rugat pe cei prezenţi în sală să nu uite următorul lucru: produsul jurnalistic este o marfă. Iar acesta, ca orice marfă, trebuie să fie de calitate. „Să ştim să facem alegerea corectă, inclusiv în cazul surselor mass-media”, a concluzionat raportorul.

  Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase „STOP FALS”, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia VIP a Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).