Artiştii plastici, soţii Luminiţa şi Alexandru Ermurache din Chişinău

Cimişlia, oraşul unde este iubită pictura

  O nouă expoziţie, a doua de la începutul verii curente şi a şasea pe parcursul anului de faţă, este în prezent vernisată în sălile Muzeului de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia. După ce, în luna iunie – începutul lunii iulie a.c., iubitorii de frumos au admirat tablourile Nataliei Ciornaia (Poian), de 16 zile, ei se pot delecta cu lucrările soţilor Luminiţa şi Alexandru Ermurache, toţi trei artişti plastici fiind din capitala Republicii Moldova.

Artiştii plastici, soţii Luminiţa şi Alexandru Ermurache din Chişinău
Artiştii plastici, soţii Luminiţa şi Alexandru Ermurache din Chişinău

  Pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, Cimişlia demonstrează, prin fapte concrete, că aici pictura se află la loc de mare cinste. Aceasta se datorează, în primul rând, eforturilor depuse de doi maeştri ai lucrărilor plastice, care sunt originari din partea locului – Victor Hristov şi Alexandru Bulat.

  Astfel, primul a organizat, cu mici întreruperi, la baştină, pe parcursul aproape a 20 de ani, tabere internaţionale de creaţie, la care au participat pictori din ţara noastră, dar şi din diferite state ale lumii: România, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Belarus, Cehia etc.

  Cel de al doilea, de când a devenit director al Muzeului de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, are grijă să desfăşoare, în instituţia pe care o dirijează, expoziţii ale colegilor de breaslă din diferite colţuri ale Republicii Moldova.

  Spre exemplu, numai de la începutul anului curent, aici au fost vernisate şase expoziţii: a duetului Oxana Iacubiţchi şi Iulia Ţurcan, profesoare la Şcoala de arte din oraşul Cimişlia; a lui Mihai Mereanu din satul Tudora, raionul Ştefan Vodă; a lui Constantin Cheleş şi Vasili Mihailov (ambii din oraşul Ceadâr-Lunga); a Svetlanei Cojocaru din oraşul Cimişlia; a Nataliei Ciornaia (Poian) din municipiul Chişinău; a soţilor Luminiţa şi Alexandru Ermurache, la fel din capitală.

Profunde idei filozofice

  Ultimele două pictoriţe, conform propriilor destăinuiri, au îndrăgit oraşul Cimişlia după ce au participat la taberele de creaţie de aici, despre care am vorbit mai sus. Şi Natalia, şi Luminiţa consideră această localitate un mesager al artelor, venind încoace cu o deosebită plăcere, inclusiv la deschiderea expoziţiilor personale din această vară.

  Creaţia Nataliei Ciornaia (Poian), după cum avea să menţioneze unul dintre vizitatorii expoziţiei acesteia, Florin Berejan, viceprimar al oraşului Cimişlia, impresionează prin ideile filozofice profunde pe care le propagă, prin intenţia autoarei de a vedea şi a descrie lumea din interior, folosind în acest scop lumini cât mai deschise.

  Pe de altă parte, destul de reuşite sunt şi pânzele Nataliei Ciornaia (Poian) în care sunt reflectate diferite animale sălbatice, în special, lupii.

Expoziţie elitară de grafică digitală

  Soţii Luminiţa şi Alexandru Ermurache au inaugurat, la Cimişlia, o expoziţie din mai multe lucrări, dintre care 80 la sută sunt de grafică digitală, restul constituind tablouri obişnuite.

În opinia lui Valeriu Herţa, critic de artă de la Chişinău, ceea ce prezintă artiştii plastici nominalizaţi se constituie într-o expoziţie de unicat.

  „Ceva asemănător poţi vedea doar în sălile de expoziţii din ţări europene precum Franţa, Italia, Germania şi altele, a declarat specialistul în grafică. Afirm cu toată certitudinea că expozţia de grafică digitală de la Muzeul de istorie, etnografie şi artă de la Cimişlia este una de elită, fiind prima expoziţie de un asemenea nivel înalt în Republica Moldova”, a concluzionat Valeriu Herţa.

  Şi conducătorul instituţiei gazdă, Alexandru Bulat, şi consilierul raional Andrei Coadă, şi specialistul Secţiei cultură, tineret şi sport din cadrul Consiliului Raional Cimişlia, Rodion Nechit, precum și alţi vizitatori, au rămas încântaţi de lucrările Luminiţei Ermurache („Portal în Cimişlia”, „Deja vu”, „Metaforă”, „Labirint” etc.) şi ale lui Alexandru Ermurache („Casa mamei”, „Portiţă din Butuceni”, „Poiana din Valea Vinului”, „Spre alte dimensiuni” ş. a.).

  Pentru promovarea artei contemporane şi vernizarea expoziţiilor personale, pictorilor Natala Ciornaia (Poian), Luminiţa Ermurache şi Alexandru Ermurache li s-au înmânat Diplome de Onoare din partea Consiliului Raional Cimişlia.

  La rândul lor, artiştii plastici din capitala Republicii Moldova au oferit gazdelor în dar câte un tablou pictat pe aceste meleaguri.