Raionul Basarabeasca a fost vizitat de vicepremierul Octavian Calmîc

  Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a întreprins o vizită în raionul Basarabeasca pentru a lua cunoştinţă de problemele existente în această unitate administrativ-teritorială.

Imagine simbol
Imagine simbol

  Vizita lui Calmîc a fost o bună ocazie pentru a pune în discuţie mai multe probleme curente, care necesită o rezolvare cât mai rapidă. Cu acest prilej, s-au adunat mai mulţi antreprenori, reprezentanţi ai diferitelor organizaţii din raion şi primarii localităţilor. Aceştia s-au întâlnit cu vicepremierul în speranţa că vor fi ajutaţi şi susţinuţi de către Guvernul Republicii Moldova.
Primarul satului Iordanovca, Anatolie Mereanu, i s-a adresat oaspetelui de la Chişinău cu următoarele cuvinte: „Deseori avem posibilitatea să câştigăm proiecte de la diferite fonduri, dar problema constă în aceea că o condiţie obligatorie este contribuţia localităţii cu 25% din suma garantului. Din motiv că bugetul satului nostru nu dispune de atâţia bani, suntem nevoiţi să renunţăm la multe proiecte. E un procent prea mare pentru noi”.

„Am notat problema Dvs., a reacţionat Octavian Calmîc. Vom discuta cu partenerii noştri ca contribuţia voastră să nu fie atât de mare”.

  Primarul oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, a abordat problema protestului recent al lucrătorilor de la calea ferată, întrucât salariile cestora nu sunt plătite la timp. Viceprim-ministrul a promis că va ţine cont şi de această chestiune.
După spusele agricultorilor, prezenţi la întâlnire, ei anual întâmpină un şir de greutăţi, acestea fiind legate de retribuirea scăzută a muncii angajaţilor. Octavian Calmîc a menţionat că sporirea salariilor va fi discutată în Parlament.
La întrunire s-a mai vorbit despre reparaţia drumurilor şi despre alte probleme importante pentru raionul Basarabeasca.

  Cei prezenţi au mărturisit că văd asemenea întâlniri foarte utile. Demnitarul din capitală a promis că toate problemele discutate vor fi aduse la cunoştinţa membrilor Guvernului: „În caz că unele chestiuni nu pot fi rezolvate direct de către noi, de Ministerul Economiei, le vom transmite prim-ministrului, care va da indicaţiile necesare celorlalte ministere. Noi, membrii Guvernului, mergem, periodic, în diferite raioane ale ţării, comunicăm cu oamenii şi aflăm problemele cu care se confruntă ei şi organele administraţiei publice locale.

Aceasta este o posibilitate de a îmbunătăţi situaţia din Republica Moldova”, a conchis Octavian Calmîc.

Cristina LEVIŢCHI,
studentă la USM