În imagine: Ruslan Cârlan și una din operele sale.

Interviu // RUSLAN CÎRLAN: „Pictura, o artă care te face împlinit”

  Ruslan Cîrlan este un tânăr din oraşul Cimişlia, pasionat de pictură încă din copilărie. Pentru el, pictura este ceea ce îl face să se simtă împlinit. După clasa a IV-a, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chişinău, până în clasa a XII-a, după care a urmat Facultatea de Psihologie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” unde, după cum afirmă eroul nostru, a învățat un an pentru sine, nu pentru diplomă. Apoi, tot un an, a studiat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, pentru a afla ceva nou.

interviu
În imagine: Ruslan Cârlan și una din operele sale.

  O perioadă de timp, Ruslan a oferit cadouri oamenilor pe care nu îi cunoștea, desenându-le portretele în baza pozelor. După care au început să-i vină comenzi, chiar și din țări europene. La anul viitor vrea să deschidă o expoziție personală, doar că, până atunci, dorește să-şi mărească colecția de picturi. Şi mai are Ruslan Cîrlan o pasiune — cea de a face emisiuni video.

– Ai anumite surse din care te inspiri sau pictezi după dorința și dispoziția ta?

  – Mult depinde de modul de viață pe care îl am. Dacă intenția și scopul meu este de a realiza lucrări cât mai multe şi cât mai profunde, lucrări care să placă oamenilor, să le producă emoții pozitive, dar și mie să îmi placă, trebuie să am inspirație pentru asta. Dacă aş fi impus de cineva să fac o lucrare, ea nu o să fie reușită. Eu duc un mod de viață care îmi aduce inspirație și o anumită calitate a vieții, în care pot să îmi permit să pictez mai mult și cu o dragoste mai mare pentru lucru. Ca să realizez un tablou bun, trebuie sa fiu în liniște cu lumea mea interioară, iar anumite lucruri care îmi iau din energie nu le fac (cum ar fi, bunăoară, să merg la discotecă), fiindcă ele mă epuizează. Mă străduiesc să exclud lucrurile distructive care mă abat de la drumul meu artistic și să duc un mod de viață frumos. Când iubești viața, iubești natura, oamenii care te înconjoară, aceasta vine din inspirație.

– Cum crezi, se poate trăi din pictură în Moldova?

  – Desigur, nu pur și simplu în Moldova se poate trăi, dar și în Cimișlia, şi încă foarte bine. Se poate construi și o casă din activitatea de pictură, în mare parte, totul depinde de tine, cum știi să impresionezi lumea.

– Ce îți place să pictezi mai mult, portrete sau peisaje?

  – Mult depinde de momentul creării. Din cauza că o foarte mare perioadă a vieții mele fac portrete, îmi este mai interesant să pictez peisaje, sunt obosit un pic de portrete. Dacă ar fi să aleg, acum, ce să pictez – un portret sau un peisaj – aș alege ultima variantă. A desena un loc din natură, aflându-te în mijlocul ei, e mai plăcut decât să stai acasă şi să faci un chip de pe o fotografie.

– Pictura pentru tine este mai mult o pasiune sau dorești să te afirmi în acest domeniu?

  – Eu le combin.

– Cât timp îți ia o lucrare, de obicei?

  – Depinde. Ultimei lucrări, de pildă, i-am dedicat destul de mult timp, practic, trei luni am lucrat intens la ea. Este o lucrare pe perete. Iar dacă e să ne referim la un portret, îl realizez cam în 5 ore.

– Ai niște pictori care te inspiră?

  – Îmi place în mod deosebit Van Gogh cu multe din tablourile sale. În lucrările lui văd emoții, trăiri, eu aceasta prețuiesc cel mai mult.

– Cu ce preferi să pictezi?

  – Mai mult prefer să pictez în ulei pe pânză, deşi în acest mod abia am început. Până acum, pictam doar în creion, pastel, acuarelă, creion color.

– Știu că acum eşti ocupat cu o lucrare care se numește „Cina cea de taină”. Îmi spui ceva despre ea?

  – Am finalizat-o acum trei zile, este cea mai mare lucrare pe care am făcut-o vreodată, am depus la ea cea mai mare străduință și efort. Nu a ieșit ceea ce mi-am dorit, aş continua să lucrez la ea, dar este o comandă a unui om pentru casa lui și a fost stabilit un termen limită în care trebuia să o finalizez. Ca pictor, pot spune că nu există nici o lucrare finisată până la capăt, deoarece la orice tablou se mai poate adăuga câte ceva, în orice moment. Aş mai picta încă un an lucrarea aceasta, dacă aş avea posibilitatea.

– Ai vrea ca viitorii tăi copii să îți moștenească talentul?

  – Fiecare dintre noi are anumite tendințe și anumite atrageri spre ceva. Eu de mic mâzgăleam hârtia şi, iată, am devenit pictor. În cazul în care şi copilul meu o să dorească să facă acelaşi lucru, cu mare plăcere şi cu toată dragostea îi voi transmite experiența mea.

– Mulțumesc, Ruslan, pentru amabilitate și pentru timpul acordat. Îţi dorim cât mai multe realizări în viață!

Interviu realizat de Dumitriţa GĂRNEŢ,
studentă la jurnalism