Prima intervenție aeriană SMURD în Moldova, după tragedia de la Haragîș

  În după-amiaza zilei de 25 iulie, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a monitorizat o intervenție de transport aerian asistat, pentru un minor de șase ani. Potrivit informațiilor operative, copilul era internat la un spital din capitală și avea urgent nevoie de investigații și îngrijiri medicale avansate, într-un spital din București, România. Respectiv, potrivit procedurii, a fost făcut un apel către Serviciul AVIASAN.

smurd3

  Autoritățile de profil din București au hotărât ca în ajutor, pentru transport asistat medical, să decoleze un avion tip SMURD, care este în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne din România și care intervine la necesitate, pentru astfel de misiuni transfrontaliere. Avionul a aterizat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în ziua respectivă, în jurul orei 14:28 minute, unde era așteptat de către o ambulanță a Serviciului 903, în care se afla pacientul. Echipa medicală a transmis minorul echipajului SMURD pentru a fi transportat la un spital cu profil neurologic din București. Avionul de tip SMURD este dotat cu echipament medical specializat, care dă posibilitate ca pacientul să fie monitorizat pe parcursul zborului. Avionul a ajuns la aeroportul din București în maxim 50 de minute, de unde a fost transportat la spital. Aceasta a fost prima intervenție aeriană SMURD în Republica Moldova, după tragedia din 2 iunie, când un elicopter SMURD, cu 4 membri la bord s-a prăbușit în localitatea Haragîș, raionul Cantemir. Atunci toți cei patru membri ai echipajului și-au pierdut viața, iar intervențiile aeriene au fost sistate pentru o perioadă.

Monument dedicat echipajului SMURD căzut la datorie

  Autorităţile din Republica Moldova i-au comemorat pe eroii SMURD de la Iaşi, căzuţi la datorie pe 2 iunie. S-a discutat și despre proiectul de construire a unui monument în cinstea salvatorilor. Locul tragediei a devenit o zonă de pelerinaj pentru localnici și prietenii celor decedați.

  Rudele, colegii şi prietenii celor patru membri ai echipajului – medicul Mihalea Dumea, asistentul Gabi Sandu, pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae – au fost la locul accidentului, unde au depus flori și au aprins lumânări, alături de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, de localnici şi de paramedicii din Republica Moldova. Cu diferite ocazii se fac aici slujbe de pomenire. Iar Guvernul Republicii Moldova a acordat un milion de lei familiilor victimelor accidentului elicopterului SMURD.

Istoria SMURD în Republica Moldova

  SMURD activează în Republica Moldova din 2014 când Republica Moldova şi România au semnat un acord interguvernamental moldo-român privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale (SMURD). A fost creat un cadru juridic pentru cooperarea şi intervenţia comună în cazul urgenţelor medicale cu mijloace terestre şi aeriene, în situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea omului şi care necesită participarea unor categorii de forţe şi mijloace aparţinând statului vecin. Acordul a fost încheiat pentru o perioadă nedeterminată.

  Cele două țări au semnat acest protocol în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova și Ucraina.

  Astfel, la Bălți a fost deschis în 2014 un centru SMURD, dotat cu cinci ambulanțe noi, oferite de statul român, iar elicoptere de la Iași și Galați au efectuat mai multe misiuni în Republica Moldova. Primul pacient din Republica Moldova a fost transportat cu un elicopter SMURD în 17 septembrie 2015.

  Potrivit documentului, „va fi creat cadrul juridic pentru cooperarea şi intervenţia comună în cazul urgenţelor medicale cu mijloace terestre şi aeriene, în situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea omului şi care necesită participarea unor categorii de forţe şi mijloace aparţinând statului vecin”.

  În luna mai 2016, prezent la Chișinău, Raed Arafat a promis chiar extinderea serviciului SMURD în Republica Moldova. Secretarul de stat al Ministerului român de Interne a vorbit despre fazele de implementare a proiectului de colaborare dintre cele două țări – „SMURD -2”. Pe baza acestuia urmează să fie create două unități de primire de urgență care vor fi dotate cu echipamente tehnice la standard european.

„Sunt convins că noul proiect va fi cu un impact major pentru Republica Moldova. Mai ales că sunt prevăzute acolo şi patru puncte de aterizare de elicoptere noi făcute cum de exemplu în Bălţi, Cahul şi în alte puncte care urmează să fie alese”, a spus Raed Arafat.

  În luna mai 2016, prezent la Chișinău, Raed Arafat a promis chiar extinderea serviciului SMURD în Republica Moldova. Secretarul de stat al Ministerului român de Interne a vorbit despre fazele de implementare a proiectului de colaborare dintre cele două țări – „SMURD -2”. Pe baza acestuia urmează să fie create două unități de primire de urgență care vor fi dotate cu echipamente tehnice la standard european.

Co-autor: Carolina Cernat