Campania „STOP FALS” a ajuns la Troiţcoe, raionul Cimişlia

    Discuţii sincere şi pline de conţinut s-au purtat marţi, 26 iulie curent, în satul Troiţcoe din raionul Cimişlia, unde a avut loc o întâlnire a circa 30 de locuitori de aici cu un grup de jurnalişti în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase cu genericul „STOP FALS”.

Începutul întâlnirii din satul Troiţcoe, raionul Cimişlia
Începutul întâlnirii din satul Troiţcoe, raionul Cimişlia

  Au trecut aproape nouă luni de zile de când Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova, împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent şi cu Asociaţia VIP a Telejurnaliştilor Independenţi din ţara noastră, au lansat, la nivel naţional, Campania „STOP FALS”, menită să combată informaţia falsă şi tendenţioasă apărută în presa scrisă şi cea electronică.

  În acest răstimp, au avut loc mai multe şedinţe de lucru cu participarea consumatorilor de media în diferite localităţi ale Moldovei.

Şi iată că, recent, campania în cauză a poposit şi în sudul ţării, mai precis, în satul Troiţcoe din raionul Cimişlia.

Exemple concludente din presa străină

  În debutul întâlnirii, Petru Macovei, directorul executiv al API, a specificat că scopul Campaniei „STOP FALS” constă în diminuarea efectelor şi a impactului informaţiei propagandistice şi manipulării care distorsionează realitatea, difuzate pe diferite căi de comunicare de către instituţii mass-media şi alte structuri controlate politic, precum şi în dezvoltarea capacităţilor cetăţenilor noştri de analiză critică a informaţiei recepţionate.

STOP FALS
STOP FALS

  Pentru a demonstra faptul că propaganda este nocivă, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente a citat drept exemplu câteva studii de caz culese din presa internaţională. Unul dintre acestea a fost consacrat minciunii despre intenţia găgăuzilor din Ucraina de a crea o autonomie teritorială în cadrul regiunii Odesa. Au fost aduse un şir de argumente care au combătut acest fals, inclusiv aspecte de la conferinţa de presă a Uniunii găgăuzilor din această ţară, unde s-a negat faptul că s-ar fi adresat către preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, cu o asemenea cerere.

  Petru Macovei s-a referit în mod amănunţit şi la născocita, de către un canal de televiziune din Rusia, răstignire a unui copil în oraşul Sloviansk din Ucraina, demonstrând că o asemenea întâmplare, pur şi simplu, nu a avut loc.

  Oratorul a venit cu o serie de pilde când mass-media subordonată Kremlinului distorsionează faptele referitoare la războiul „hibrid” pe care îl poartă Federaţia Rusă contra Ucrainei, folosind materiale din arhivă despre evenimente produse cu doi ani în urmă şi în cu totul altă ţară.

Și mass-media naţională manipulează

  În continuare, în faţa celor prezenţi a vorbit Viorica Zaharia, expertă de presă, care s-a referit la alte studii de caz, de astă dată din mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

  Un exemplu clasic în această privinţă a fost oglindirea de către mass-media de la noi a mitingului din 2 martie 2016, consacrat comemorării eroilor căzuţi în luptele de pe malurile Nistrului de acum 24 de ani. Analizând reflectarea evenimentului de către Publika TV, experta a atras atenţia asupra faptului că în reportajul difuzat nu s-a spus nimic despre strigătele de revoltă ale combatanţilor prezenţi la miting la adresa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a ţinut acolo un discurs.

  Pe de altă parte, nu a manifestat echidistanţă şi nu a tratat veridic evenimentul cu pricina nici Jurnal TV, care şi-a concentrat materialul aproape în exclusivitate pe sloganele „Ruşine!”, „Ruşine!” aruncate de mulţime în faţă spicherului Legislativului.

  Oaspeţii de la Chişinău au atras atenţia audienţei asupra faptului că, pentru a înţelege mai bine procesul de informare, consumatorii de presă trebuie să ştie cui aparţine cutare sau cutare sursă media, să cunoască lucruri elementare despre aceasta. Spre exemplu, că o ştire trebuie să răspundă la nu mai puţin de cinci întrebări, că, la pregătirea articolelor, este necesară nu doar o sursă, ci minimum două-trei.

  „Este bine să vă familiarizaţi cu prevederile Codului deontologic al jurnalistului, a îndemnat asistenţa directorul executiv al API, să ştiţi că presa este câinele de pază al societăţii şi că aceasta are menirea de a fi întotdeauna în opoziţie faţă de putere”.

  Cei prezenţi s-au implicat activ în discuţie, au adresat mai multe întrebări, şi-au expus opiniile, uneori contradictorii, vizavi de problemele abordate.

  Primara satului Troiţcoe din raionul Cimişlia, Tatiana Dumanova, a mulţumit Asociaţiei Presei Independente pentru organizarea acestei întâlniri interesante şi folositoare pentru localnici, invitând ziariştii să mai vină la ei în ospeţie.

  Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).