Modernizarea clădirii liceului de la Sălcuţa, raionul Căuşeni

Liceul teoretic „Meşterul Manole” din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, este una din cele două şcoli de circumscripţie, clădirea căruia se reabilitează în cadrul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, realizat de Ministerul Educaţiei, cu susţinerea financiară a Băncii Mondiale.

salcuta2

De la 1 septembrie anul curent, elevii de la Sălcuţa, Căuşeni, dar şi din câteva sate învecinate ale aceluiaşi raion, vor începe noul an de studii în condiţii mai bune. Până la această dată urmează a fi încheiate lucrările de reparaţie din cadrul primei etape de modernizare a şcolii de circumscripţie în cauză. Reabilitarea clădirii se produce ca rezultat al implementării, de către Ministerul Educaţiei din ţara noastră, a Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, finanţat de Banca Mondială.

Pe parcursul unei vizite în teritoriu, efectuată zilele trecute, Elena Cernei, viceministră a Educaţiei, s-a interesat despre procesul de desfășurare a lucrărilor de renovare. „De cele mai multe ori, școlile din localitățile rurale nu au acces la apeduct, la canalizare, iar sistemele de ventilare și de încălzire nu sunt eficiente. Majoritatea edificiilor instituțiilor de învățământ general au fost construite acum jumătate de secol, renovarea lor necesitând investiții foarte mari. Prin optimizarea rețelei școlare, Ministerul Educației și-a propus nu doar transportarea copiilor spre școlile de circumscripție, ci și oferirea unor condiții mai bine de instruire”, a declarat Elena Cernei.

Vladimir Railean, consultant pentru lucrări civile în cadrul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, a informat că la Liceul teoretic „Meşterul Manole” din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, a fost renovat acoperișul, făcându-se şi izolarea lui termică, acum se efectuează lucrări de izolare termică a pereților, sunt schimbate ferestrele și ușile exterioare.

În total, pentru reparația acestei instituţii preuniversitare de învăţământ, vor fi efectuate lucrări în prima etapă în valoare de 6,52 milioane de lei.

Referindu-se la renovarea interiorului clădirii liceului de la Sălcuţa, Sergiu Harea, coordonatorul proiectului sus-menționat, a precizat că reabilitarea edificiului va continua. În acest scop, pentru a se putea trece la etapa a doua a lucrărilor prevăzute de Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova”, a fost finalizată elaborarea documentației de proiect și devizul de cheltuieli, care prevede reparația sălilor de studii, a laboratoarelor, sălii sportive, a cantinei, precum și utilarea lor cu echipament performant.

De asemenea, la Liceul teoretic „Meşterul Manole” vor fi reparate rețelele inginerești interioare și exterioare de apeduct și canalizare, sistemul de încălzire și ventilare, sistemul de protecție împotriva incendiilor și de pază. Potrivit lui Sergiu Harea, în final, această instituție de învățământ general va întruni cerințele standardelor școlare de asigurare a calității.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat de Ministerul Educației în perioada aprilie 2013 – august 2018, având un buget de 40 de milioane de dolari americani