Fructele și legumele din piață: sursă de vitamine sau pericol pentru sănătate?

Fructele și legumele sunt o valoroasă sursă de vitamine și pot aduce o sumedenie de beneficii organismului, doar în cazul în care nu s-a exagerat la cultivarea acestora cu adaosuri periculoase sănătății. Chiar dacă vara este cel mai generos anotimp la capitolul fructe și legume, sezon în care s-ar părea că totul este crescut natural, nu trebuie ignorat pericolul de intoxicație de la zarzavaturile procurate la piață.

Oamenii preferă să vândă direct de pe trotuar, ci nu din piețe autorizate.
Oamenii preferă să vândă direct de pe trotuar, ci nu din piețe autorizate.

La Cahul, deși există mai multe organe abilitate să efectueze analize ale fructelor și legumelor comercializate la piață, problema e că vânzătorii nu respectă regula de a-și vinde produsele în locurile autorizate din piață, ci aleg să facă asta direct în stradă, ceea ce îngreunează activitatea organelor competente de a ține sub control calitatea produselor vândute în locurile neautorizate.

Pentru a afla mai multe detalii despre situația actuală a produselor comercializate în Cahul, am discutat cu câțiva reprezentanți ai organelor de resort.

Spiridon Cara, șeful Direcției pentru Protecția Consumatorului Cahul, ne-a comunicat că, în perioada estivală, funcția colaboratorilor direcției este de a monitoriza și, totodată, de a informa agenții economici despre produsele ușor alterabile. Dânsul ne-a comunicat că, din cauza unui moratoriu instituit de Ministerul Economiei, direcția nu are dreptul de a efectua controale inopinate. Astfel, vizitele reprezentanților direcției au un caracter mai mult consultativ. Pe parcursul semestrului întâi al anului curent, potrivit șefului DPC Cahul, au fost acordate 265 de consultații telefonice și 50 la oficiu, în cadrul cărora consumatorii au primit informații cu privire la produse și servicii, drepturi și obligații conform legislației în vigoare etc.

Cel mai bun „nitratomer”, ficatul

Nicolae Tabac, medic veterinar în laboratorul ANSA de la Piața Centrală, a declarat pentru „Gazeta de Sud” că efectuarea analizelor la nitrați pentru fructe și legume este un proces aproape imposibil la Cahul, deoarece, este permisă efectuarea acestor analize de către reprezentanții laboratorului doar în locurile autorizate. Iar acum toți comercianții au ieșit în stradă să-și comercializeze produsele alimentare, fapt ce pune în pericol sănătatea consumatorului, care nu are nici o dovadă că fructele și legumele procurate în stradă nu îi vor face rău sănătății.

Dumitru Carasic, medic-șef adjunct de stat la Centrul de Sănătate Publică al raionului Cahul, ne-a relatat: „Responsabil de ceea ce se comercializează pe teritoriul piețelor din orașul Cahul este laboratorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, situat pe teritoriul Pieței Centrale. Ei trebuie să desfășoare aceste investigații la carnea proaspătă care se vinde în hală, la produsele lactate și la legume, cel puțin, la cantitatea de nitrați conținută, fiindcă, în afară de nitrați, ele se mai tratează și cu pesticide, dar ei nu au un dispozitiv special la laborator. Însă nici pentru nitrați ei nu sânt dotați cu utilajul corespunzător, pentru a desfășura aceste investigații. Ei au un nitratomer, însă acesta e cam vechi și, conform normelor, ar trebui schimbat după o anumită perioadă de timp”.

dumitru carasic
Dumitru Carasic, medic-șef adjunct de stat la Centrul de Sănătate Publică al raionului Cahul.

Potrivit afirmațiilor sale, conform Legii 113 despre serviciul ANSA, anume ei sunt responsabili de verificarea produselor și de luarea deciziei de a permite sau nu comercializarea acestora. Ceea ce e ambalat, trebuie să fie însoțit de certificate de calitate și aviz sanitar.

Copiii, mai vulnerabili

„Laboratorul nostru este acreditat în acest sens și avem dreptul și toate documentele normative pentru a efectua investigații la nitrați și la conținutul de pesticide, dar asta nu trebuie să fie inițiativa noastră de a ne duce și colecta aceste probe. Noi o facem selectiv, dacă este o plângere, ori colaboratorii ANSA fac acest lucru. Pe parcursul anului 2016, din investigațiile făcute pe legume, concentrații ce au depășit limita maxim admisibilă de nitrați, au fost depistate cel mai des în sfecla roșie, în ceapa verde. Mai puțin în cartofi, varză, roșii și castraveți. Altceva este atunci când vine vorba de școli și grădinițe. Recent, am desfășurat un seminar cu surorile medicale din aceste instituții, la care le-am dat indicații să nu primească nici un fel de produse alimentare fără o analiză, în special, fructe și legume. Acum, toți agenții economici care vor să aprovizioneze școlile și grădinițele cu legume trebuie să dețină în mod obligatoriu rezultatele analizelor la pesticide și nitrați ale acestora”, a relevat Dumitru Carasic.

În același timp, domnia sa ne-a explicat și care sunt consecințele, destul de grave, ale intoxicației cu nitrați: „Odată ajunşi în organism prin intermediul apei şi al alimentelor contaminate, aceştia se transformă în nitriţi, substanţe mult mai toxice. Ingerarea unei cantităţi de nitraţi peste limita admisibilă poate duce la hipertensiune, disfuncţii ale sistemului circulator şi ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicaţie, cianoză severă, iar în timp, chiar şi la unele tipuri de cancer.

„Nitraţii pătrund în organism şi blochează hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar în felul acesta se produce o insuficientă oxigenare a tuturor ţesuturilor din organism, în special, la nivelul ţesutului nervos central, punând în pericol uneori chiar viaţa copiilor sau aceştia ajungând în servicii de terapie intensivă şi necesitând manevre de resuscitare”, explică medicul-șef adjunct de stat al Centrului pentru Sănătate Publică al raionului Cahul.

Pepeni injectați cu chimicale pentru a le spori coacerea! Cum îi recunoşti

Pepenii sunt adoraţi de mulţi în lunile fierbinţi de vară. Însă, a ieşit la iveală faptul că aceştia ar putea conţine substanţe chimice, injectate, pentru a le spori coacerea şi a obţine astfel profituri mai mari de către producători.

Una dintre substanțele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a crește și a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuron, o substanţă utilizată pe larg în SUA, şi pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa, anunţă unica.md.

Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA şi s-a observat că la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor. Totuşi, substanţa a primit aviz pozitiv de folosire în SUA, deoarece nu ar avea efecte cancerigene ori acţiune negativă asupra creierului.

Chiar dacă pepenele a fost cules mai devreme, acest produs chimic cu care este injectat, facilitează coacerea artificială şi păstrarea în „stare bună” a produsului pentru un timp îndelungat.

Cum identifici pepenii injectaţi? Aceştia au sâmburii albi. Din păcate acest lucru îl poţi vedea doar atunci când tai pepenele. În plus, pepenii, ale căror coacere este grăbită, sunt adesea lipsiţi de aroma lor naturală ori por avea gustul schimbat.

Este bine să achiziţionezi pepeni din surse sigure, cu miezul roşu şi sâmburii duri, negri. Evită pe cât de mult să consumi pepeni înafara perioadei lor de sezon.

M+Protectia consumatorului-RO