Proiectul a fost finalizat, dar monitorizarea continuă

  Trei oraşe din zona de sud a Republicii Moldova – Basarabeasca, Cantemir şi Comrat – au fost implicate, alături de alte 12 localități similare din ţară, într-un proiect ce a vizat creşterea nivelului de transparenţă în utilizarea investiţiilor capitale.

Un aspect de la masa rotundă pe tema „Investiţiile capitale: bune practici de asigurare a transparenţei”
Un aspect de la masa rotundă pe tema „Investiţiile capitale: bune practici de asigurare a transparenţei”

  Asociația Presei Independente (API) a prezentat, în cadrul unei mese rotunde organizate marţi, 28 iunie curent, la Chişinău, rezultatele implementării proiectului „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, finanțat de Ambasada Marii Britanii prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. În acest scop, API a beneficiat de ajutorul a 13 surse mass-media locale şi regionale, inclusiv al „Gazetei de Sud”, care a fost responsabilă de desfăşurarea unui şir de activităţi în oraşul Basarabeasca.

  După cum s-a specificat în cadrul mesei rotunde, pe parcursul a cinci luni ale anului curent, în 15 localități din Republica Moldova au avut loc câteva runde de consultări publice, la care au participat circa 800 de persoane.

  Trei mii de exemplare în limba română şi 1000 de exemplare în limba rusă ale Ghidului „Investiţiile capitale: bune practici de asigurare a transparenţei” vor fi distribuite în toate primăriile și consiliile locale din țară. De asemenea, vor fi distribuite 1500 de postere informative, în care cetăţenii sunt îndemnaţi să facă propuneri pentru dezvoltarea localităţilor şi să urmărească cum sunt valorificaţi banii publici.

  Oricine poate semnala cazurile de lipsă de transparenţă şi de încălcări în gestionarea banilor publici la „Linia Fierbinte” deschisă  în cadrul proiectului 080080030 (apel gratuit) sau la numărul de telefon al redacţiei noastre 024122599, precum şi la adresele electronice consultari@api.md şi ciumeica@mail.ru.

Ion CIUMEICĂ