Festivalul în memoria rapsodului Ion Popuşoi, la a șasea ediție

  Duminică, 26 iunie, de Ziua Naţională a Portului Popular, la Cimişlia a avut loc festivalul regional al orchestrelor de muzică populară în memoria rapsodului Ion Popușoi, născut în satul Ciucur-Mingir din acest raion şi a plecat mult prea devreme la cele veşnice. festival

  S-au scurs mai mult de 13 ani de când acordeonistul Ion Popuşoi a trecut în nefiinţă. Festivalul în memoria acestuia, desfăşurat o dată la doi ani, a ajuns la cea de-a şasea ediţie. În cadrul festivalului au fost prezente opt colective de creaţie populară, care au fost și oaspeții de onoare ai manifestaţiei. Printre acestea s-au numărat: Ansamblul folcloric „Lia” (conducător Victor Vasilache) din satul Abaclia, raionul Basarabeasca, Orchestra de muzică „Diuz Ava”, în frunte cu Tatiana Şciogoleva, din orașul Comrat, Orchestra de muzică populară „Doina Prutului”, dirijată de Veaceslav Bârcă, din oraşul Cantemir, Orchestra înfiinţată de regretatul Ion Popușoi, „Rapsozii”, condusă actualmente de Andrei Zagorneanu, din oraşul Cimișlia, două colective de muzică populară din raioanele Fălești și Orhei.

  După parada portului popular, pe parcursul căreia artiştii au defilat, în costume naţionale, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul oraşului Cimişlia, participanţii la festival şi spectatorii au fost salutaţi de către vicepreşedintele raionului Cimişlia, Iurie Răileanu, şi de către maestrul în artă Oleg Volontir, director artistic al Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

  A urmat evoluarea fiecărui colectiv, publicul rămânând încântat de numerele artistice audiate şi vizionate. Drept răsplată pentru concertele prezentate, colectivele a fost distinse cu diplome şi alte trofee.

  Pentru prima dată, organizatorii festivalului au găsit de cuviinţă să pună în evidență acordeonul, instrumentul care a fost mereu alături de Ion Popușoi. Fiind profesor la Şcoala de Arte din oraşul Cimişlia, acesta a contribuit la încurajarea și susținerea tinerelor talente. În cadrul manifestării s-a menţionat că rapsodul Ion Popuşoi a fost înzestrat de către Dumnezeu cu un dar divin pentru a face sufletele să vibreze.

  Din programul evenimentului care s-a desfăşurat în aer liber nu au lipsit expoziţiile de lucrări confecționate în mod manual, cum ar fi suvenire, decoruri florale, compoziții din diverse materiale naturale, păpuși în stil național, prezentate de Larisa Bantoș, împletituri din nuiele de răchită ale meșterul popular Nicolae Stan, costume populare cusute de mână în cadrul Salonului „Mândria”, broderii şi alte piese croşetate de către Tamara Postolache.

  Pe lângă faptul că festivalul în cauză adună colective artistice pentru a-l comemora pe rapsodul Cimişliei, acesta are drept scop şi valorificarea muzicii populare, descoperirea tinerelor talente, organizarea de schimburi culturale.

Dumitriţa GÎRNEŢ,
studentă la jurnalism