Ministrul Victor Zubcu, în vizită la Cimişlia

  Ministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, Victor Zubcu, s-a aflat marţi, 21 iunie curent, într-o vizită de lucru în Cimişlia, pentru a scoate în evidenţă problemele existente în oraş şi în alte localităţi ale acestui raion în cele două domenii pe care le gestionează.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu (în centru), răspunde la întrebările asistenţei
Ministrul Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu (în centru), răspunde la întrebările asistenţei

  Demnitarul de la Chişinău a menționat că în toamnă va fi aprobată o nouă lege cu privire la tineret, una dintre cele mai progresiste din sud-estul Europei. Proiectul documentului stipulează că din 2017 urmează să fie înființată o agenție care va avea două dimensiuni de responsabilitate: una se va numi „Implementarea politicilor de tineret”, iar cealaltă – „Acreditarea și certificarea serviciilor prestate pentru tineri”.

  Victor Zubcu a mai specificat: „Suntem într-un an mai mult decât important, anul acesta la Rio de Janeiro vor avea loc Jocurile Olimpice. Acesta este un test, deoarece, în primul rând, noi nu avem o strategie a dezvoltării fizice și sportului, la care se lucrează, iar în al doilea rând, avem nevoie de o lege mult mai pragmatică decât legea cu privire la cultura fizică și sport. Eu mizez pe un nou cod al culturii fizice și sporturilor, unul mult mai complex”.

  Ministrul este de părere că „mai bine investim în tineret și sport decât mai apoi să investim în Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne în lipsa persoanelor care practică sportul”.

  Cei prezenţi au abordat o serie de chestiuni. Astfel, antrenorul de volei Gheorghe Andriuca a vorbit despre lipsa cadrelor tinere în oraşul Cimișlia și în alte localități ale raionului. „În teritoriu nu ajunge nimeni. Nu are cine lucra de la început. Majoritatea liceelor sunt fără specialişti în domeniu”, a spus Andriuca.

  „Eu chiar simt necesitatea unei asociaţii a profesorilor de educaţie fizică şi sport, în care ei să fie partenerii noştri nu doar de dialog, dar şi de implementarea anumitor lucruri”, a comentat Victor Zubcu.

  Antrenorul de box şi K-1, Dumitru Untilă, susţine că cei mai buni sportivi nu ajung la loturile naţionale.
  „Cunoaştem foarte bine că există un monopol în sport. Este vorba de fecior, nepot sau de altcineva şi nu se permite ca cineva să meargă la Campionatul European sau chiar la calificări”, a declarat Untilă.

  „Dacă noi vrem ca un sportiv de-al nostru să lupte de la egal la egal cu reprezentanții unor puteri mondiale, atunci el nu trebuie să se umilească în faţa antrenorului, antrenorul în fața preşedintelui federaţiei de specialitate, iar preşedintele federaţiei în fața ministrului. Recunoaşterea drepturilor şi a posibilităţilor este obligaţia noastră instituţională. Sportivul noi putem să îl pierdem, însă dacă pierdem un antrenor, putem să zicem că pierdem o școală”, a conchis ministrul Tineretului şi Sportului.

Dumitriţa GÎRNEŢ, stagiară