Ziua Eroilor, sărbătorită de cimişlieni la Vălenii de Munte, România

La invitaţia Filialei din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, România, a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, o delegaţie a oraşului Cimişlia, în frunte cu viceprimarul acestei urbe, Florin Berejan, precum şi cu primarul comunei Hârtop din acelaşi raion, Vladimir Medoni, însoţiți de câteva persoane, au participat la solemnităţile dedicate Zilei Eroilor, care este consemnată anual peste Prut la una dintre cele mai mari sărbători religioase – Înălţarea Domnului Isus Hristos la Ceruri.

ziua eroilor

În dimineaţa zilei de 9 iunie curent, oaspeţii din Republica Moldova au întreprins o vizită la Primăria oraşului Vălenii de Munte. Cu mai mulţi ani în urmă, această urbe s-a înfrăţit cu oraşul Cimişlia şi reprezentanţii acestuia au lăsat un mesaj de felicitare pentru edilul-șef din localitate, Florin Constantin, care a învins în recentele alegeri locale din România, dar care pentru moment se afla într-o deplasare.

Acelaşi lucru delegaţia din oraşul Cimişlia l-a făcut şi la Câmpina, acest municipiu având, de asemenea, stabilite relaţii de colaborare cu cimişlienii. Şi la Câmpina, primarul de acolo, Horia Laurenţiu Tiseanu, a devenit câştigător în urma scrutinului organizat în România pe data de 5 iunie 2016.

Moldovenii au participat la un serviciu divin la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din centrul oraşului Vălenii de Munte, după care s-au deplasat la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din localitate, unde a fost organizată o întâlnire a profesorilor şi elevilor cu doi oameni de excepţie din municipiul Chişinău – Vasile Şoimaru şi Vasile Iovu.

Vasile Şoimaru este bine cunoscut în ţara noastră în mai multe ipostaze: profesor la Academia de Studii Economice din Moldova, realizator al unui album fotografic despre românii care locuiesc în afara graniţelor României, autor au unei cărţi despre ostaşii români care au luptat la Cotul Donului, în cel de Al Doilea Război Mondial. Despre aceste şi alte activităţi ale sale, Şoimaru a povestit cu multă plăcere, aducând numeroase exemple despre călătoriile întreprinse în diferite state ale lumii în vederea descoperirii urmelor lăsate de reprezentanţii neamului românesc.

Noi, cei din Republica Moldova, ne-am obişnuit deja cu măiestria lui Vasile Iovu. Celebrul naist a cucerit numeroase aplauze din partea asistenţei după interpretarea unui ciclu de melodii la instrumentul preferat.

În România nu sunt uitați nici eroii din Primul Război Mondial

Următorul eveniment a fost cel legat de inaugurarea unei sfinte troiţe în cimitirul local al eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Ceremonia a început cu o slujbă religioasă oficiată de către un sobor de preoţi de la parohiile din oraş în frunte cu protoiereul Florin Boţîrcă întru pomenirea celor care s-au jertfit pe altarul patriei.

După cum avea să sublinieze colonelul în retragere Nicolae Moise, preşedintele Filialei din Vălenii de Munte a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sfânta troiţă este dăruită oraşului natal „pentru veşnică cinstire şi închinăciune în memoria celor 278 de eroi români căzuţi, în luptele din Primul Război Mondial, la Tabla Buţii şi în vârful Muntelui Roşca, oseminte eroilor fiind înhumate în acest cimitir militar”.

S-a mai specificat că tot aici sunt îngropate osemintele a 24 de militari germani identificaţi, a 49 de militari germani neidentificaţi, a patru militari austrieci şi a unui militar bulgar.

Edificarea sfintei troiţe s-a produs în concepţia şi sub dalta smeritului credincios, inginerul Ilie Radu Ignătescu, alături de soţia sa, inginerul Marcela Ignătescu. La această creştinească faptă au fost alături: Filiala Judeţeană Prahova a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor (preşedinte, colonelul în retragere Constantin Chiper); Subfiliala Drajna a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (preşedinte, maistrul pensionar Dumitru Popa); Unitatea militară 01394 Bucov, judeţul Prahova (comandant, colonelul inginer Nicolae Bucică); Casa de ajutor reciproc a pensionarilor „Armonia” din Vălenii de Munte (preşedinte, economistul Constantin Săvulescu, director economic, economistul Adriana David). Printre sponsori s-au mai numărat: inginerii Vasile Pupăză şi Ion Mugur, tehnicienii Vlaicu Ghidu şi Mircea Popescu, Protoieria din Vălenii de Munte.

În cadrul ceremoniei, Gheorghe Balaban, preşedintele Organizaţiei raionale Cimişlia a Asociaţiei Republicane a participanţilor la războiul de pe malurile Nistrului din 1992 „Tiras-Tighina”, i-a înmânat lui Nicolae Moise, preşedintele Filialei orăşeneşti Vălenii de Munte a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cartea „Cronica Basarabiei 1918-1944” şi CD-ul „Moldova, plai natal”.

Manifestările s-au încheiat cu o masă de pomenire a eroilor căzuţi în bătălii.

Iar a doua zi, primarul comunei Hârtop din raionul Cimişlia, Vladimir Medoni, şi persoanele care l-au însoţit s-au deplasat în comuna Ceraşu, judeţul Prahova, pentru a adresa felicitări primarului de acolo, Dumitru Duca, în legătură cu victoria obţinută la alegerile locale de la începutul acestei luni şi pentru a stabili noi perspective de colaborare reciproc avantajoasă. Localităţile Hârtop şi Ceraşu s-au înfrăţit la 27 martie 2014.