Zi de doliu național în memoria victimelor catastrofei aviatice de la Haragâş, Cantemir

  Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a decretat ziua de astăzi – Zi de Doliu Național, în memoria celor patru  victime care au decedat în urma prăbușirii elicopterului Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragîș din raionul Cantemir. La ora 12.00, se va cinsti memoria victimelor accidentului aviatic, prin păstrarea unui moment de reculegere.

  Reamintim că accidentul a avut loc la ora 14:14, în timp ce elicopterul se apropia de satul Haragâș, pentru a transporta de urgență un pacient la Chișinău. Cei patru membri ai echipajului SMURD : Gabi Sandu – asistent medical, Mihaela Dunea – medic, Doru Gavril – pilotul elicopterului și Voicu Socaie – copilot, nu au mai avut nici-o șansă de a mai supraviețui, după ce aeronava s-a făcut zob și a luat foc. 

  Localnicii din satul Capaclia sunt de părere că cel mai probabil aparatul de zbor a încercat să aterizeze, deoarece s-a prăbușit nu departe de stadionul din satul Haragâș. Potrivit primarului satului Haragâș, salvatorii din teritoriu au intervenit în mai puțin de 15 minute, însă, aceștia au putut doar să stingă combustibilul care a luat foc.

  Aseară,  la Chișinău a sosit un grup de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai IPJ Iași, care urmează să participe astăzi la cercetarea locului prăbușirii elicopterului SMURD, informează Ministerul Afacerilor Interne de la București, citat de Agerpres. Aceștia se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.

  În urma tragediei, Secretarul de stat în Ministerul de Interne de la București, Raed Arafat și-a întrerupt vizita la o reuniune a Organelor de Situații Excepționale din Europa pentru a veni la Chișinău. Oficialul român a declarat că ancheta va fi efectuată de autoritățile de la Chișinău, dar vor fi implicați și experți din România.

Mihaela Dumea avea 39 de ani și era mama unui copil de 4 ani. 

 Potrivit informațiilor preliminare, prăbușirea a avut loc cel mai probabil, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Aceasta a fost cea de-a 20-a intervenție a unui echipaj SMURD în Republica Moldova.
   Mai jos: Imagini de la locul prăbușirii elicopterului SMURD, sursa: dse.md

Imagini de la locul prăbușirii elicopterului SMURD, sursa: dse.md Imagini de la locul prăbușirii elicopterului SMURD, sursa: dse.md Imagini de la locul prăbușirii elicopterului SMURD, sursa: dse.md