Bulgarii din Taraclia își doresc un statut aparte

   Bulgarii din Taraclia își doresc păstrarea raionului în hotarele existente astăzi. Ei solicită autorităților de la Chișinău să garanteze acest lucru prin adoptarea unui proiect de lege elaborat de deputații comuniști. Aceștia declară aproape deschis că încep „lupta” cu Chișinăul și nu exclud alipirea la UTA Găgăuzia, scrie publicația online Moldnova.eu.

FOTO www.paginaeuropeana.ro
FOTO www.paginaeuropeana.ro

   Pe 24 mai, la Taraclia a fost organizat al treilea Congres republican al bulgarilor din Moldova în cadrul căruia au inclus un singur subiect pe ordinea de zi – discutarea proiectului de lege cu privire la statutul etnocultural al raionului Taraclia.

Care este scopul proiectului de lege

   Pe 12 noiembrie 2015, în Parlamentul de la Chișinău deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor au înregistrat proiectul Legii cu privire la statutul etnocultural al raionului Taraclia. Acesta se vrea a fi un document care să determine bazele juridice ale regiunii și să protejeze interesele bulgarilor „în procesul de alegere a căilor și formelor lor de dezvoltare etnoculturală”. Acesta mai prevede reprezentarea garantată în organele legislative și executive a bulgarilor, iar la efectuarea reformei administrativ-teritoriale, Republica Moldova garantează păstrarea, integritatea și funcționarea plenară a raionului etnocultural Taraclia în hotarele sale existente.

   Sursa îl citează pe Ivan Zabunov, lider al Societății bulgare „Renașterea”, care a spus că „pentru noi nu sunt importante atât drepturile și obligațiile care sunt prevăzute în proiect, ci principiile de apărare a raionului; care să garanteze nu doar lichidarea raionului sau includerea lui în alte regiuni, dar dezvoltarea de mai departe a acestuia”. Acesta a mai spus că bulgarii „nu au deschis toate cărțile”, iar „la acuzații vor răspunde la fel”. Tot el a criticat decizia Parlamentului de a trimite proiectul de lege la Comisia de la Veneția – „este neserios, deoarece documentul are un caracter exclusiv cultural”.

Citiți un reportaj amplu la acest subiect pe Moldnova.eu.