Munca în folosul comunității, pedeapsă alternativă pentru infracțiuni ușoare

  De multe ori, cei care încalcă legea, într-un final, conștientizează că nu au procedat corect și își asumă într-o oarecare măsură vinovăția, însă gândul la o posibilă privațiune de libertate este, de regulă, unul apăsător din punct de vedere psihologic.

Munca neremunerată în folosul comunității este o pedeapsă penală stabilită în instanța de judecată persoanei care a săvârșit o infracțiune ușoară
Munca neremunerată în folosul comunității este o pedeapsă penală stabilită în instanța de judecată persoanei care a săvârșit o infracțiune ușoară

  Practica demonstrează că pedepsele cu privațiune de libertate au o serie de efecte negative, cum ar fi, de exemplu, influența distructivă a mediului de detenție asupra personalității individuale, întreruperea legăturilor cu cei apropiați și a relațiilor sociale pozitive, poziția de inferioritate în care e plasat individul după eliberarea sa din detenție etc.

  În acest context, se impune promovarea și aplicarea unor măsuri alternative detenției, cum ar fi introducerea unor asemenea forme de corecție ca munca neremunerată în folosul comunității, medierea și probațiunea.

  Munca neremunerată în folosul comunității este o pedeapsă penală stabilită în instanța de judecată persoanei care a săvârșit o infracțiune ușoară și are drept scop antrenarea condamnatului în munca gratuită socialmente utilă, în afara orelor rezervate programului de serviciu sau de studii.

  Despre aspectele muncii neremunerate în folosul comunității am discutat cu Ștefan Țicău, șef adjunct al Biroului de probațiune Cahul. Potrivit acestuia, munca în folosul comunității se aplică la solicitarea inculpatului sau doar în cazul în care acesta este de acord cu această pedeapsă. „Majoritatea persoanelor care se află la noi în evidență sunt cei care au urcat la volan în stare de ebrietate, mai exact – 80% dintre ei. Restul îndeplinesc muncă în folosul comunității pentru furt, consumul de droguri sau pentru violență în familie”, a menționat șeful adjunct al Biroului de probațiune Cahul.

  De asemenea, și persoanele care se află deja în locurile de detenție pot solicita instanței o pedeapsă mai blândă, conform articolului 92 din Codul penal. Aceasta  prevede ori amendă, ori muncă în folosul comunității. Munca în folosul comunității se aplică de la 60 la 240 de ore. Conform legislației în vigoare anul trecut, munca se efectua de la două la patru ore pe zi. Între timp, s-au produs modificări, astfel încât persoana poate executa de la două la opt ore pe zi, aici însă iarăși se ține cont de opțiunile și necesitățile acestuia, dacă este angajat în câmpul muncii sau este student. Lucrările pe care inculpatul trebuie să le execute sunt diverse: măturatul, cositul ierbii, curățarea apelor, salubrizarea cimitirului etc. Pedeapsa se execută la locul de trai, iar graficul de lucru se stabilește de comun acord cu condamnatul.

Ștefan Țicău, șef adjunct al Biroului de probațiune Cahul
Ștefan Țicău, șef adjunct al Biroului de probațiune Cahul

  „Sunt și multe cazuri în care aceștia se eschivează de la muncă, deși ulterior au fost de acord să îndeplinească diverse lucrări în folosul comunității. Astfel, două ore nelucrate sunt echivalente cu o zi de închisoare. În prezent, în evidența Biroului de probațiune Cahul se află circa 20 de persoane care își ispășesc pedeapsa prin muncă în folosul comunității. Din 2012 până în prezent, 19 persoane s-au eschivat de la muncă și și-au ispășit pedeapsa prin închisoare conform legii”, a mai adăugat Ștefan Țicău.

140 de ore în folosul comunității pentru câteva minute la volan în stare de ebrietate

  B. I. este locuitor al orașului Cahul. Acum un an, acesta a fost prins de către inspectorii de patrulare în stare de ebrietate la volan. „În ziua aceea, soția s-a dus la piață, iar eu am ieșit cu niște prieteni la un bar din apropierea casei, să beau o bere, dar știți cum e, pe lângă bere a mers și câte o suta de grame de tărie. Apoi m-a sunat soția și mi-a spus că a făcut multe cumpărături și m-a rugat să merg după ea cu mașina. Mă gândeam că va fi bine, pentru că aveam de mers mai puțin de un kilometru, dar nu a fost să fie. Exact în ultimul moment, au și apărut inspectorii de patrulare în fața mea”, povestește B. I. Inițial, pedeapsa stabilită de instanța de judecată pentru această încălcare a constituit o amendă de circa șase mii de lei, bani pe care inculpatul nu îi avea. În schimbul acestei pedepse, el a ales să muncească 140 de ore în folosul comunității.

„Am fost și sunt de acord cu această pedeapsă, dacă sunt vinovat, trebuie să răspund pentru asta. Va fi de învățătură pentru altă dată și voi ști că atunci când urci la volan trebuie să fii cu capul treaz”, a mai adăugat B. I.

Moldova+Justitia-RO

Prezentul material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenţei mass-media din Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu „Internews”.