Imagine simbol, sursa realitatea.md

Intervenția unităților protecției civile, oportună în localitățile rurale

  Cutremur de pământ cu magnitudinea de șapte grade pe scara Richter. A fost blocat drumul. Totodată, în urma seismului s-au produs două focare, iar în interiorul clădirii avariate au rămas blocate trei persoane. În imediata vecinătate, în urma cutremurului, s-a răsturnat un autoturism în care a rămas blocat șoferul.

Imagine simbol, sursa realitatea.md
Imagine simbol, sursa realitatea.md

  La finele săptămânii trecute, formațiunea protecției civile din satul Andrușul de Jos, raionul Cahul, în comun cu angajații Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, au simulat lichidarea consecințelor unei situații excepționale. Exercițiul de teren face parte din planul de activitate al Serviciului Protecției Civile pentru anul 2016. Conform scenariului, în urma unui cutremur de pământ, a căzut o porțiune din peretele unei clădiri care a prins sub el șoferul și un pasager.

  Misiunea formațiunii benevole a fost de a întreprinde primele acțiuni până la sosirea echipelor de salvatori și pompieri profesioniști. Aceștia au deblocat traseul pentru a asigura trecerea autospecialei de intervenție, au delimitat zona de risc, au evacuat oamenii din perimetrul respectiv și au pregătit o cisternă cu apă pentru a alimenta autospeciala.

  După ce pompierii au lichidat focarele și au evacuat persoanele blocate din zona de risc, echipa sanitară din cadrul formațiunii protecției civile a făcut triajul sinistraților și a acordat primul ajutor medical acestora. Pe parcursul desfășurării aplicației, două echipaje ale Inspectoratului Național de Poliție au izolat zona și au asigurat ordinea publică. La eveniment au participat și reprezentanți ai altor servicii publice, precum și primari ai satelor din raionul Cahul.

  Prezent la eveniment, vicepreședintele raionului Cahul, Vlad Cășuneanu, a mulțumit primarului satului Andrușul de Jos pentru implicare și buna pregătire, apreciind conlucrarea între formațiunea protecției civile a satului și pompieri drept una reușită: „După părerea mea, aceste acțiuni s-au desfășurat la un nivel înalt, formațiunea sanitară fiind foarte bine pregătită pentru orice situație. Și acțiunile pompierilor și ale serviciului de descarcerare au fost prompte”, a punctat vicepreședintele raionului Cahul.

  Totodată, Vlad Cășuneanu a specificat că fiecare primar trebuie să ia atitudine și i-a încurajat să-și creeze câte o formațiune benevolă a protecției civile activă, să organizeze cu formațiunile respective astfel de activități, pentru a le crea aptitudini să intervină în cazul unei situații de risc și să prevină consecințele dramatice, pe cât e posibil.

Sorina REMENTOVA