Cros de primăvară în mijlocul pădurii de la Lipoveni

  Campionatul deschis al raionului Cimişlia la crosul de primăvară a adunat, într-o frumoasă pădure din apropierea comunei Lipoveni, 302 participanţi din cele mai puternice centre de pregătire a atleţilor din ţară, cum ar fi: Şcoala sportivă specializată nr. 3, Şcoala sportivă a sindicatului, Gimnaziul nr. 31, Şcoala sportivă de atletism a Ministerului Tineretului şi Sportului (toate din municipiul Chişinău).

În imagine: Valeria Capmare, elevă la Liceul internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, raionul Cimişlia, a a cucerit locul întăi la crosul de primăvară în categoria de vârstă 14-15 ani
În imagine: Valeria Capmare, elevă la Liceul internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, raionul Cimişlia, a a cucerit locul întăi la crosul de primăvară în categoria de vârstă 14-15 ani

  Au partcipat, de asemenea, alergători din raioanele Criuleni, Orhei, Ialoveni, din oraşul şi raionul Ungheni, precum şi din cele mai performante instituţii de atletism cimişliene: Liceul internat cu profil sportiv Lipoveni, liceele teoretice „Hyperion” din satul Gura Galbenei şi „Mihai Eminescu” din centrul raional, gimnaziile din Sagaidac, Selemet, Javgur, Ialpujeni, Satul Nou, Porumbrei.

  În cadrul deschiderii oficiale a competiţiilor, au rostit cuvântări Anatolie Balan, preşedintele Federaţiei de Atletism din Republica Moldova, Mihai Petrache, primarul comunei Lipoveni, Iurie Răileanu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia, Iovu Bivol, preşedintele Comisiei consultative pentru probleme sociale a Consiliului Raional Cimişlia, Gheorghe Rusu, directorul Liceului internat cu profil sportiv Lipoveni, Svetlana Sfeclă şi Lidia Rudenco, profesoare-antrenoare la Şcoala sportivă de atletism a Ministerului Tineretul şi Sportului, Victor Cobzac, profesor de educaţie fizică la Gimnaziul Sagaidac.

  Oratorii au specificat că atletica uşoară este considerată, pe bună dreptate, regina sporturilor. S-a vorbit cu mândrie despre faptul că primul sportiv din Republica Moldova care a îndeplinit baremul de calificare la Jocurile Olimpice din această vară de la Rio de Janeiro, Brazilia, a fost maratonistul Roman Prodius, originar din satul Selemet, raionul Cimişlia.

  Crosul s-a desfăşurat la cinci categorii de vârstă (băieţi şi fete), la două compartimente – general şi pentru elevii din raionul Cimişlia. Graţie contribuţiei Consiliului raional, Direcţiei învăţământ general şi gazdelor, fondul de premiere a constituit 7440 de lei, banii fiind înmânaţi celor 57 de deţinători ai locurilor unu, doi şi trei. Este interesant faptul că în fişele de premiere a tuturor categoriilor de vârstă au nimerit elevi din toate cele 15 echipe menţionate mai sus.

  Iată lista campionilor la nivel naţional: dintre copiii născuţi în anul 2005 şi mai mici: Anastasia Mamonova din Chişinău şi Lilian Ciobanu din Porumbrei; dintre elevii de 12-13 ani – Ecaterina Obezcic din Chişinău şi Igor Bologan din Lipoveni; categoria de vârstă 14-15 ani – Valeria Capmare de la Lipoveni şi Alexandru Stahurschi din Chişinău; dintre alergătorii născuţi în anii 1999-2000 – Maria-Magdalena Bârliga din Lipoveni şi Riceard Jucov din capitala ţării; dintre atleţii de 18-19 ani (două distanţe, la masculin) – Dan Bivol de la Lipoveni şi Daniel Artiomov din Ungeni.