Reprezentannta Moldovei, Lidia Isac, sursa:moldova24.info

Republica Moldova nu va fi reprezentată la finala concursului „Eurovision” 2016

   Anul acesta, Republica Moldova nu va concura în finala concursului muzical european „Eurovision Song Contest 2016”, desfășurat zilele acestea la Stockholm. Reprezentanta țării noastre, Lidia Isac, a evoluat a treia în seara zilei de marți, în cadrul primei semifinale a concursului interpretând piesa „Falling Stars” (Stele Căzătoare).  

Reprezentannta Moldovei, Lidia Isac, sursa:moldova24.info
Reprezentanta Moldovei, Lidia Isac, sursa:moldova24.info

   Din cei 18 participanți ai primei semifinale, doar 10 interpreți vor concura în cadrul finalei de mâine seara, alături de alți zece finaliști ai celei de-a doua semifinale. În cadrul semifinalelor, candidații pentru etapa finală a concursului sunt aleși de către spectatori, excepție fiind interpretul pentru care nu pot vota conaționalii acestuia din țara pe care o reprezintă.   Astfel, în cadrul primei semifinale, publicul a votat pentru 10 țări, Azerbaidjan, Rusia, Ungaria, Croația, Austria, Armenia, Cehia, Cipru, Malta și Olanda.  Alți interpreți care au reprezentat Grecia, Moldova, Finlanda, Estonia, Islanda, Muntenegru, Malta și San Marino nu au reușit să câștige simpatia publicului.

  De menționat este și faptul că în acest an, în cadrul concursului, au fost înscriși un număr impunător de participanți – 42, ceea ce constituie cel mai mare număr de concurenți din ultimii cinci ani. Tradițional, site-ul eurovisionworld.com a realizat un top al concurenților favoriți. Pe primul loc s-a clasat  interpretul rus, Serghei Lazarev, cu piesa „You are the one”. Poziția secundă în cadrul clasamentului îi revine reprezentei Ucrainei, Jamala, care s-a înscris în concurs cu piesa „1944″. Pe cea de-a treia poziție în  top se regăsește reprezentatul Franței, Amir, cu piesa „J’ai cherché”.  

  Cea de-a doua semifinală a avut loc aseară, unde alți 10 interpreți au fost selectați pentru a concura în marea finală a celei de-a 61-a ediție a concursului „Eurovision” . Orașul Stockholm a mai fost gazda acestei competiții muzicale în anul 1975 și 2000. 

Daniel Aramă