Lupta cu corupția, susținută la Cahul de Ambasada Marii Britanii

  Transparența autorităților publice, dar și deschiderea acestora de a conlucra cot la cot cu cetățenii, sunt factori esențiali în buna guvernare a unei localități.

Momentul inaugurării proiectului: primarul Nicolae Dandiș și Sofia Ursul, director de proiect
Momentul inaugurării proiectului: primarul Nicolae Dandiș și Sofia Ursul, director de proiect

  În perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016, la Cahul, Asociația cetățenilor cu inițiativă a implementat proiectul „Împreună cu cetățenii pentru o mai bună guvernare a orașului Cahul”, în parteneriat cu Primăria orașului Cahul și cu Teatrul Republican Muzical Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

  Proiectul, potrivit Sofiei Ursul, director de proiect, a avut drept scop capacitarea autorităților publice locale în materie de politici publice anticorupție prin asigurarea integrității aleșilor locali și a funcționarilor publici din AAPL Cahul și capacitarea cetățenilor privind monitorizarea activităților AAPL și a serviciilor oferite în plan de integritate.

  Activitățile proiectului au fost planificate pe trei direcții de intervenție. Prima direcție a fost abordarea politicilor publice locale de integritate, în mod participativ, implicând factori interesați, inclusiv aleșii locali, funcționarii publici, instituțiile de control, dar și cetățenii. Astfel, în aceste sens au fost desfășurate training-uri și întâlniri de lucru cu consilierii orașului, funcționari publici și cetățeni pe subiectele asigurării integrității și transparenței administrative.

  Potrivit participanților, un training deosebit a fost cel cu tematica „Cooperarea între cetățeni și autoritățile locale pentru o mai bună guvernare”, care a pus în discuție subiecte ce țin de colaborarea și echilibrul puterilor locale în gestionarea treburilor publice, monitorizarea autorităților de către cetățeni ca normă a unei bune guvernări. La cele cinci training-uri desfășurate pentru consilieri și funcționari publici, au participat în medie nouă consilieri și 15 funcționari publici.

Ședințele publice sunt transmise on-line

La ședințe poate participa oricine dorește
La ședințe poate participa oricine dorește

  „Am reușit să contribuim la creșterea gradului de transparență a AAPL Cahul și a gradului de informare a cetățenilor prin instalarea echipamentului de înregistrare și transmitere on-line a ședințelor publice, stimulând participarea orășenilor în luarea deciziilor și creând premise pentru monitorizarea actului de guvernare. Au fost instalate cinci panouri informative în oraș, pe care AAPL plasează informații de interes public (decizii, proiecte de decizii, dispoziții, anunțuri despre consultări publice etc.).

  S-a remarcat o deschidere și un interes din partea reprezentanților autorităților administrației publice locale, contribuția și efortul aleșilor locali fiind imperativă în toate domeniile de dezvoltare a orașului, chezășia succesului constituind-o politicile publice corecte în concordanță cu buchea legii. Astfel, 26 de consilieri (96,3%), 22 de funcționari publici (100%) două persoane cu demnitate publică (100%) și 14 membri ai Comitetului Cetățenesc de Monitorizare (100%) au participat la analiza nevoilor de instruire”, a menționat Sofia Ursul, director de proiect.

A fost creat un Comitet Cetățenesc

  A doua direcție de intervenție a fost crearea Comitetului Cetățenesc de Monitorizare, format din 14 cetățeni care au fost instruiți alături de reprezentanții AAPL privind actul de guvernare. Membrii comitetului participă la ședințele consiliului, ale grupurilor de achiziții publice, la licitațiile organizate de APL și la alte activități legate de gestionarea patrimoniului și a finanțelor publice. De asemenea, potrivit directorului de program, în toate activitățile proiectului au fost implicate și ONG-uri din oraș.

Toate informațiile sunt afișate inclusiv pe panouri informative
Toate informațiile sunt afișate inclusiv pe panouri informative

  A treia direcție de intervenție a ținut de educarea atitudinii civice, în special, în probleme de incorectitudine, corupție și alte vicii, or cultura și nivelul de trai al cetățenilor de rând este direct proporțională cu înrădăcinarea acestor valori în viața de zi cu zi. Astfel, în cadrul proiectului, au fost realizate 10 reprezentații teatrale, (teatru-forum), prin intermediul cărora s-a dorit sensibilizarea și educarea spiritului civic. Astfel, trei reprezentații au avut loc în orașul Cahul, câte o reprezentație în satele Slobozia Mare, Colibași, Giurgiulești, Badicul Moldovenesc, Crihana Veche, Zîrnești din raionul Cahul și satul Gotești din raionul Cantemir.

  „La reprezentațiile interactive au participat peste 1500 de oameni, aceștia manifestând un interes deosebit, grație profesionalismului și atitudinii extraordinare a partenerului proiectului – Teatrul „B. P. Hasdeu”. Orașul Cahul este deja privit de cetățenii din regiunea de sud ca un oraș activ, iar prin coeziunea cetățenilor și a conducerii în actul de îmbunătățire a politicilor publice de integritate, poate deveni un AAPL model și un oraș model”, a conchis Sofia Ursul.

  Și primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, s-a pronunțat pe marginea importanței acestui proiect: „Acest proiect este foarte important pentru orașul Cahul, în primul rând, pentru că se va încadra în planul de acțiuni și în obiectivele de dezvoltare a orașului pentru asigurarea transparenței în activitatea APL, de aceea este foarte oportun. La scrierea proiectului ne-am gândit foarte bine care ar trebui să fie tipurile de acțiuni și obiectivele. Ne-am oprit la îmbunătățirea calității documentelor, dar și la combaterea fenomenului de conflict de interese sau alte chestii care au legătură cu fenomenul corupției. Datorită suportului generos al Ambasadei Marii Britanii la procurarea și instalarea echipamentului de înregistrare în sala de ședințe, cetățenii au posibilitatea de a viziona ședințele live. Așadar, îmi doresc ca monitorizarea din partea cetățenilor să fie cât mai dinamică, mai atentă, ca aceștia să se implice nu doar în supravegherea cum se cheltuiesc banii publici, dar să vină și cu propuneri, comentarii, sugestii, deoarece o bună guvernare se realizează doar atunci când se implică atât guvernanții, cât și cei guvernați”.

Moldova+Justitia-RO