Va fi creată prima Rezervație a biosferei în lunca Prutului Inferior

 Recent, la Cahul, Centrul de Consultanță Ecologică din oraș a organizat o masă rotundă cu genericul „Rezervația biosferei în regiunea Prutului Inferior – metode și abordări”. La eveniment, au participat, din partea Republicii Moldova, membrii grupului consultativ, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției „Moldsilva”, Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, ai autorităților publice locale din regiunea în care va fi creată Rezervația biosferei, reprezentanți ai ONG-urilor în domeniu. Din partea Ucrainei, la întrunirea internațională au participat reprezentanți ai administrației biosferei Delta Dunării Vâlcov, precum și reprezentanți ai agențiilor de turism din deltă. Din partea României, au fost prezenți: guvernatorul și directorul rezervației Delta Dunării Tulcea, reprezentanți a Institutului Delta Dunării.  

imagine simbol
imagine simbol

   Proiectul „Capacități consolidate a părților interesate – factor esențial în guvernanța mediului în regiunea Prutului Inferior” abordează tematica extinderii și a dezvoltării ariilor naturale protejate de stat şi implicarea societăţii civile.

  În cadrul mesei rotunde, a fost reflectată experiența țărilor vecine privind dezvoltarea ariilor protejate și crearea rezervațiilor biosferei, au fost prezentate diverse metode și abordări ale problematicii creării rezervației biosferei pentru o administrare eficientă pe viitor a acesteia.

  Aria de implementare a proiectului este regiunea Prutului Inferior, din care fac parte 10 localități. Grupul țintă este reprezentat de populația locală din zonă – 33.880 de locuitori. Așadar, proiectul prevede crearea unei rezervații a biosferei care să cuprindă localitățile din lunca Prutului. Viitoarea rezervație a biosferei trebuie să îndeplinească următoarele obiective: protecția și conservarea diversității biologice și peisagistice; efectuarea cercetărilor științifice, crearea condițiilor pentru turism și agrement etc.

  În cadrul mesei rotunde s-a discutat despre beneficiile creării acestei rezervații, cum ar fi ajutorul pentru asigurarea sustenabilității ecologice și economice din regiune, oportunități de dezvoltare culturală, socială și economică, deoarece aceasta va atrage numeroși turiști. Totuși, unii locuitori ai satelor din lunca Prutului par a fi mai reticenți în privința creării acestei rezervații. Despre asta am aflat de la câțiva primari prezenți la masa rotundă.

  Zona va deveni mult mai atractivă pentru turiști și va aduce investiții

  „Probabil că zona va deveni mult mai atractivă atât pentru turiști, cât și pentru localnici și vor veni investiții care vor contribui la schimbarea imaginii și a aspectului în genere a luncii Prutului, se va dezvolta meșteșugăritul și totodată vom avea posibilitatea de a ne promova brandurile locale ce țin de miere, diferite produse culinare, ca să putem promova și tradițiile și obiceiurile noastre populare, costumul nostru popular și, probabil, se va dezvolta și economic zona. Sigur că aceste beneficii merg în paralel și cu unele riscuri, pentru că oamenii vor trebui să conștientizeze despre ce au voie și ce nu au voie să facă în rezervație. Probabil că vor fi și oameni care vor fi nemulțumiți, deoarece s-au obișnuit să acționeze fără să țină cont de anumite restricții, iar pentru noi va fi foarte greu să lucrăm la schimbarea mentalității”, a declarat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.

  „La Văleni, din fericire, a fost adoptată decizia consiliului local privind crearea rezervației, nu înainte de a desfășura multe consultări cu populația, pentru a-i explica obiectivele pentru care este creată această rezervație biosferică și, totodată, avantajele de care vom beneficia după crearea acesteia, riscurile la care vom fi expuși. Până la urmă, slavă Domnului, am adoptat decizia. Dar vă spun, a fost o muncă minuțioasă pentru conștientizarea de către populație a importanței rezervației, pentru a le arăta experiențe similare din Delta Dunării. Astăzi, suntem la această conferință ca să mulțumim încă o dată celor care au contribuit la implementarea acestui proiect”  a conchis Silvia Știrbeț, primarul satului Văleni.

  Centrul de Consultanță Ecologică Cahul în cadrul activităților proiectului menționat are drept scop informarea populației, consolidând capacitățile tuturor părților interesate din Regiunea Prutului Inferior.

  A doua zi, participanții la masa rotundă au vizitat Rezervația Naturală „Prutul de Jos” și șantierul de construcție al blocului administrativ al viitoarei rezervații a biosferei, ce urmează să fie deschis în Slobozia Mare. Această activitate a permis participanților sa aibă o viziune mai clară referitor la situația reală în teritoriu.

  Conducerea Ministerului Mediului ne-a informat că în lunile iunie–iulie ale anului curent urmează să fie finalizată toată documentația necesară privind crearea rezervației biosferei în Republica Moldova.

  Proiectul „Capacităţi consolidate ale părţilor interesate – factor esenţial în guvernanţa de mediu în Regiunea Prutului Inferior” este realizat cu suportul programului „Consolidarea guvernării ecologice prin formarea capacităților organizațiilor nonguvernamentale”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și livrat de Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu.

Sorina REMENTOVA