ALDA va ajunge la Cimişlia

Asociaţia Agenţiilor de Democraţie Locală (ALDA) din cadrul Consiliului Europei intenţionează să-și facă o structură a sa şi în Republica Moldova, biroul acesteia urmând să fie deschis, în viitorul apropiat, în oraşul Cimişlia.

Deschiderea şedinţei cu participarea delegaţiei ALDA
Deschiderea şedinţei cu participarea delegaţiei ALDA

Prin aceasta se lămureşte faptul că, săptămâna trecută, la Cimişlia s-au aflat într-o vizită de lucru mai mulţi reprezentanţi ai ALDA.

Întrunirea, la care au participat consilieri de ambele niveluri, conducători ai structurilor raionale, angajaţi ai Consiliului Raional şi ai primăriei oraşului Cimişlia, membri ai unor organizaţii neguvernamentale, colaboratori ai mass-media, a fost deschisă de către preşedintele raionului, Mihai Olărescu. Acesta le-a spus bun venit în ţara noastră oaspeţilor de peste hotare, şi-a exprimat speranţa că principiile care stau la baza unei autentice democraţii locale îşi vor găsi răspândire şi în Republica Moldova, inclusiv în raionul Cimişlia.

„Ne bucură foarte mult faptul că avem o asemenea posibilitate – de a inaugura la noi prima structură a Consiliului Europei, a declarat Gheorghe Răileanu, primarul urbei. Pentru crearea şi funcţionarea normală a Agenţiei de Democraţie Locală din Republica Moldova suntem gata să oferim în acest scop un birou special şi să-i acordăm, pe toate căile, ajutorul de care ea va avea nevoie”.

Primarul de la Cimişlia a mai spus că pentru consolidarea, în ţara noastră, a acestei filiale a ALDA va antrena, în calitate de parteneri, Consiliul Judeţean Prahova din România şi regiunea Mazovia din Polonia.

În continuare, în faţa celor prezenţi a vorbit Stanca Parac din Serbia, membră a comitetului de conducere al Asociaţiei Agenţiilor de Democraţie Locală din cadrul Consiliului Europei. Ea a menţionat că ALDA are în prezent 160 de membri în diferite ţări ale continentului, dar mai ales în zona de sud-est.

Atuurile Cimișliei

Stanca Parac a precizat că, în activitatea de zi cu zi, această structură se bazează pe patru piloni principali: oraşul–gazdă să nu fie capitala ţării respective; actorii de nivel local să fie puternici (şi aici, Cimişlia are un avantaj prin faptul că este reşedinţa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud); căutarea unui număr cât mai mare de parteneri internaţionali; existenţa unei reţele a agenţiilor de democraţie locală.

„Consiliul Europei, a spus membra comitetului de conducere al ALDA, este interesat şi de Parteneriatul Estic, din care face parte Republica Moldova. Prin aceasta se explică vizita noastră în ţara dumneavoastră, inclusiv la Cimişlia”.

La şedinţă a luat cuvântul şi Nino Tvaltadze, conducătoarea Agenţiei de Democraţie Locală din Georgia, care a povestit despre experienţa acumulată în implementarea multor proiecte pe parcursul ultimului deceniu, această structură fiind creată la Kutaisi încă în 2006.

Cu o relatare despre munca efectuată a venit în faţa celor prezenţi Ela Horoszko, preşedinta organizaţiei similare din Polonia.

Oaspeţilor le-a plăcut cele văzute şi auzite la Cimişlia, ei pledând pentru crearea în localitate a Agenţiei de Democraţie Locală din Republica Moldova. S-a convenit ca Nino Tvaltadze să fie responsabilă din partea ALDA pentru acordarea ajutorului necesar în această privinţă.

După cum ne-a informat primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, reprezentanţi ai Asociaţiei Agenţiilor de Democraţie Locală din cadrul Consiliului Europei vor sosi, din nou, în ţara noastră, săptămâna viitoare.