Vorbeşte preşedintele raionului Cimişlia, Mihai Olărescu

O nouă ediţie a memorialului „Anatolie Perciun”

  Era tânăr şi voinic, căci avea o anumită pregătire fizică în urma antrenamentelor la lupta judo din cadrul secţiei respective a Şcolii sportive pentru copii şi tineret din oraşul Cimişlia. Din păcate, aceasta nu i-a fost de mare ajutor în bătăliile din Afganistan, unde a fost trimis pentru „a îndeplini misiunea de ostaş internaţionalist”, cum se spunea pe atunci. La sfârşitul primăverii din 1980, împlinise minunata vârstă de 20 de ani, iar numai peste câteva luni, la începutul toamnei, viaţa i-a fost curmată, el deschizând lista neagră a celor şapte bravi feciori ai raionului Cimişlia căzuţi pe câmpiile sau în munţii acelei îndepărtate ţări asiatice în urma unui război stupid.

Vorbeşte preşedintele raionului Cimişlia, Mihai Olărescu
Vorbeşte preşedintele raionului Cimişlia, Mihai Olărescu

  Este vorba de Anatolie Perciun, căruia, în semn de profundă recunoştinţă pentru faptele lui de vitejie, autorităţile publice locale de nivelurile unu şi doi au grijă să organizeze, de mai multă vreme, un turneu în memoria acestuia. Nu a fost o excepţie nici anul curent, când la Cimişlia s-a desfăşurat o nouă ediţie, a XXXII-a, a competiţiilor în cauză. Anterior, tatăl eroului, Ion Perciun, participa la competiţiile respective, de data aceasta, însă, nu s-a putut prezenta, fiind grav bolnav.

  În schimb, la turneu au asistat Mihai Olărescu, preşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, primarul oraşului, Valeriu Corlăteanu, campion al Europei la judo şi cetăţean de onoare al Cimişliei, Vasile Balica, antrenor emerit al Republicii Moldova, al cărui discipol a fost cel comemorat. S-au rostit multe cuvinte de bine despre Anatolie Perciun, asistenţa a cinstit memoria lui printr-un moment de reculegere.

  Potrivit lui Gheorghe Bezer, directorul Şcolii sportive din Cimişlia, la turneu au fost prezenţi 128 de participanţi din 10 echipe reprezentând diverse localităţi din nordul, centrul şi sudul ţării: Sângerei, Chişinău, Hânceşti, Bozieni şi Mereşeni (ambele din raionul Hânceşti), Ceadâr-Lunga, Ştefan Vodă, Comrat, Vulcăneşti şi, evident, gazdele. 

 O fază interesantă pe covorul de luptă
O fază interesantă pe covorul de luptă

  Programul întrecerilor a inclus lupte în 10 categorii de greutate. Campioni au devenit: Maxim Mamot din Ceadâr-Lunga (29 de kilograme), Sorin Patron de la Sângerei (38 kg), Veaceslav Ormangi de la Ceadâr-Lunga (42 kg), Constantin Tacu din Hânceşti (46 kg), Radu Izvoreanu de la Bozieni (50 kg), Vadim Toderică din Ştefan Vodă (55 kg), Bogdan Jizdan de la Chişinău (60 de kilograme, la juniorii născuţi în anii 2001-2002), Denis Furtună din Comrat (60 kg, la luptătorii de 18-19 ani), Vadim Zaharia de la Hânceşti (66 kg) şi Ion Nacu tot din Hânceşti (73 kg).

  Aceştia, dar şi deţinătorii locurilor doi şi trei, au fost distinși cu diplome şi premii băneşti. Preşedintele raionului Cimişlia, Mihai Olărescu, a instituit două premii a câte 500 de lei pentru cele mai spectaculoase procedee demonstrate pe tatami. Ele au fost înmânate judocanilor cimişlieni Nicolae Lesnicov şi Nicolae Balmuş.

  În clasamentul general pe echipe, locul întâi a fost ocupat de formaţia oraşului Hânceşti. Pe locul doi s-au situat sportivii de la Ştefan Vodă, iar poziţia a treia a revenit gazdelor.

  Organizatorii memorialului „Anatolie Perciun” au exprimat sincere mulţumiri sponsorilor competiţiilor, printre aceştia figurând oamenii de afaceri Tudor Acristinii, Sergiu Popuşoi şi Vasile Ciobanu (toţi din oraşul Cimişlia), Valeriu Corlăteanu din capitala Republicii Moldova.