Vasile Petrenco: „Domeniul de odihnă și agrement cere noi abordări, concurența fiind mare”

Vasile Petrenco (foto) este antreprenor cu o vastă experiență, dobândită deja de ani buni de muncă intensă, dar și merite pe cinste. În prezent, este membru al Asociației Micului Business, dar și gestionează un mic colțișor de rai în sudul Moldovei, baza de odihnă „La Cotihana”.

vasile petrenco

Domnule Petrenco, ne puteți povesti pe scurt despre afacerea dvs., cum a început totul, cum decurg treburile, care este experiența dvs. în domeniul antreprenorial?

Întreprinderea cu statut de societate cu răspundere limitată am fondat-o în anul 1992 și pe tot parcursul acestor ani am activat, prestând diverse servicii, inclusiv comerciale, pe piața locală, iar dorința de a practica antreprenoriatul a venit inițial din necesitatea de a asigura familia cu cele necesare pentru trai. La început, entuziasmul și provocările au fost mari, cred mult mai captivante ca în prezent, fiindcă noi abia ne obișnuiam cu noțiunea de proprietate privată, iar experiența lipsea în totalitate. În societate predominau cuvintele de ocară precum „speculant”, însă doritori de a face business pe cont propriu au fost foarte mulți și unii antreprenori au rezistat, devenind prosperi pe tot parcursul acestei perioade.

Care a fost cel mai dificil moment din viața de antreprenor de până acum, precum și cel mai mare succes?

Probleme în activitățile de antreprenor se întâlnesc zi de zi și, odată cu experiența acumulată, vine și obișnuința de a le rezolva cu succes. Însă, desigur fiecare dintre colegii noștri au momente, perioade mai dificile, uneori ieșite din comun. Personal, am trecut prin momente de cădere aproape totală, când, în condițiile de criză generală, cauzată de perioada de tranziție și privatizare, am pierdut, practic, toate contractele cu agenții economici mari și, din această cauză, întreprinderea a fost nevoită să reducă zeci de locuri de muncă, sa riște mult contractând la credite bancare cu dobânzi exagerate. Salvarea totuși s-a datorat faptului că aveam încă 2-3 activități de business, care s-au dovedit a fi mai solicitate pe piața locală. Posibil, în aceasta și constă marea parte a succesului în afacere – capacitatea de a analiza, perceperea obiectivă a tendințelor pe piață și implicarea resurselor în aceste domenii, asumându-ți cu încredere riscurile posibile. Dar, revenind la un răspuns mai concret, pot evidenția ultima investiție într-o zonă de odihnă, care a fost parțial implementată pe un teren de pășune cu suprafața de două hectare. Cred că nimeni, în primul rând dintre localnici, nu se aștepta la un asemenea rezultat final și, desigur, e plăcut să asculți aprecieri din partea celor mai diverși clienți, inclusiv din străinătate. Însă domeniul de odihnă și agrement sau, altfel spus, al turismului rural, cere noi și noi abordări, îmbunătățiri, fiindcă cerințele de amenajare și deservire, concurența sunt în permanentă creștere.

Baza de odihnă de la Cotihana. FOTO: arhiva personală
Baza de odihnă de la Cotihana. FOTO: arhiva personală

Care este, în viziunea dvs., portretul unui antreprenor de succes?

Un antreprenor poate fi apreciat drept unul de succes numai în cazul în care el este pe deplin consacrat activităților practicate pe care personal le cunoaște în detalii și de la care are satisfacție deplină. De aici vine conștientizarea responsabilității pentru toate deciziile curente și mai importante de lungă durată, necesitatea dezvoltării personale permanente și multe alte calități manageriale absolut necesare tuturor antreprenorilor. Și, desigur, trebuie privită normal situația, când reușitele sunt mult mai puține la număr decât insuccesele în afaceri.

Care ar fi trei probleme întâlnite cel mai des în activitatea desfășurată până acum?

Problemele de personal au ieșit în prim plan. În rest, urmează cele legate de birocrația și reglementările existente, administrarea, inclusiv fiscală a afacerilor mici.

Care este cea mai mare satisfacție din activitatea dvs. de antreprenor?

Un obiectiv stabilit și în final realizat cu succes aduce cea mai mare satisfacție în urma eforturilor depuse. Această satisfacție se amplifică îndeosebi când majoritatea clienților serviciilor pe care le oferi sunt sincer mulțumiți de calitatea lor, iți asigură promovarea și buna reputație prin diverse forme în comunitate.

Care ar trebui să fie măsurile pe care să le ia statul, de exemplu, astfel încât mediul de afaceri să își contureze o pantă ascendentă?

Statul mai mult declarativ a susținut mediul de afaceri, care a trecut și prin perioade destul de grele din cauza corupției, iar acum cu greu se mai îmbunătățesc lucrurile. Cred că domeniul IMM necesită noi abordări mult mai revoluționare, pentru a simplifica și liberaliza activitățile micilor antreprenori. Unele state au obținut rezultate uimitoare în dezvoltarea economică anume datorită acestor factori, reducând toate impozitele la 4-5 tipuri, simplificând gradual procedurile administrative, fiscale și de contabilitate, micșorând astfel și costurile în gestionarea micilor afaceri.

Un sfat pentru cei care vor să urmeze o carieră în antreprenoriat.

Nu este simplu, dar e posibil să reușești dacă ai dorință, cunoștințe și curaj. Însă, în primul rând, trebuie să-ți apreciezi cu sinceritate prezența calității sau a spiritului antreprenorial. Capacitatea de a vedea oportunități acolo unde majoritatea văd doar probleme este o mică portiță pentru o carieră de succes în domeniul antreprenoriatului.

Vă mulțumesc!

Moldova+ Business Mic
Moldova+ Business Mic

 

Prezentul material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenţei mass-media din Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu „Internews”.