Primii pași în inițierea unei afaceri în raionul Cahul

  Aliona Machidon este conducătorul Asociației Obștești „Centrul Regional de Dezvoltare Socioeconomică” din Cahul. Prin intermediul organizației pe care o conduce, contribuie la dezvoltarea și protejarea antreprenoriatului, implementând un șir de proiecte în acest domeniu. Un lucru foarte important e faptul că această asociație obștească oferă beneficiarilor informare, instruire, consultare și îi ajută la întocmirea planurilor de afaceri.

Aliona Machidon, conducătorul Asociației Obștești „Centrul Regional de Dezvoltare Socio-Economică”
Aliona Machidon, conducătorul Asociației Obștești „Centrul Regional de Dezvoltare Socio-Economică” FOTO Arhiva personală

– Doamnă Machidon, micul business are, în majoritatea țarilor dezvoltate, o pondere esențială. Care este starea acestuia în raionul Cahul?

– Raionul Cahul este amplasat în regiunea de sud, care este preponderent agrară. La ora actuală este dificil să oferim o cifră exactă, deoarece unele întreprinderi se deschid, altele se închid. Conform datelor statistice, în anul 2014, în raionul Cahul erau 778 de întreprinderi mici și mijlocii din numărul total de 815 întreprinderi. Astfel, IMM-urile au o pondere de aproximativ 90%.

– Pe cine poate miza o persoană care vrea să-și deschidă o afacere în zona de sud a Moldovei?

– Oricine dorește să-și deschidă o afacere, în primul rând, trebuie să aibă încredere în forțele proprii, trebuie să identifice ideea, după care să întocmească un plan de afaceri, unde va include și un studiu al pieței unde dorește să-și desfășoare activitatea. În Raionul Cahul sunt ONG-uri care activează în domeniul antreprenoriatului. Acestea pot acorda persoanei suport în procesul de identificare a ideii, la elaborarea planului de afaceri, studierea pieței, îndrumarea la diferite programe de finanțare și alt tip de ajutor. Printre organizațiile cu profil antreprenorial este AO „Centrul Regional de Dezvoltare Socioeconomică”, Camera de Comerț și Industrie, Centrul SYSLAB Cahul și altele.

FOTO Arhiva personală
FOTO Arhiva personală

– Cum sunt susținuți micii întreprinzători de către autoritățile locale din Cahul?

– Autoritățile locale de nivelul I și II depun eforturi pentru deschiderea Parcului Industrial Cahul și a Incubatorului de Afaceri, care sperăm că vor fi de un ajutor real persoanelor începătoare ce vor dori să-și lanseze o afacere. Ar fi incorect să nu menționăm contribuția semnificativă a Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, care pregătește specialiști în domeniul antreprenorial.

– UE acorda o mare importanță dezvoltării micului business. Există în zona de sud programe prin care micii întreprinzători pot accesa fonduri europene?

– Persoanele care doresc să-și lanseze o afacere, întreprinzătorii mici și mijlocii pot participa la diferite programe de instruire antreprenorială, de finanțare și schimburi de experiențe în alte state, care sunt implementate cu suportul financiar a Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu diferite state dezvoltate, inclusiv cele din UE, cum ar fi programul PARE 1+1; PNAET; Gestiunea Eficientă a Afacerii (GEA), 2KR; IFAD; Proiectul „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova – Uniunea Europeană, „Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”, Proiectul de Ameliorare a Competitivității ș. a.

– Cum pot fi familiarizați micii întreprinzători cu programele și condițiile de finanțare a afacerilor?

– AO „Centrul Regional de Dezvoltare Socioeconomică” și alte ONG-uri din raionul Cahul, precum și instituțiile abilitate ale statului, organizează seminare de informare, diseminează informația pe rețelele de socializare, pe paginile web, repartizează materiale informative, acordă consultații privind diferite programe de finanțare și condițiile de participare la ele. Rămâne doar ca persoanele interesate să-și manifeste interesul de a se informa, de a studia și de a porni o afacere.

– Vă mulțumim.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu „Internews”.

Moldova+ Business Mic