Poliția a reținut un cuplu din Cahul care racola persoane pentru cerșetorie

 Ca urmare a investigațiilor efectuate în comun cu angajații Centrului de combatere a traficului de persoane de la Inspectoratul Național de Investigații și cu Procuratura Generală, două persoane, un bărbat de 43 de ani și concubina acestuia, de  44 de ani, au fost reținute fiind suspectate de trafic de persoane, transmite igp.gov.md 

Cerșetor din or. Cahul
Cerșetor din or. Cahul

  Cei doi au recrutat, prin amenințare cu aplicarea violenței fizice, un bărbat de 50 de ani, invalid de gradul I, din Cahul, i-au confiscat actele de identitate și l-au obligat să cerșească. De circa cinci luni, victima a cerșit pe străzile din Cahul, ulterior ea fiind adusă la Chișinău cu același scop. Banii acumulați de victimă la sfârșitul zilei  (circa 500–600 de lei) erau luați de suspecți și  utilizați în scopuri personale, iar victimei îi reveneau bani pentru cheltuielile strict necesare (alimente, apă).

  Totodată, în cadrul cercetărilor, polițiștii au stabilit că suspecții nu se mulțumeau doar cu venitul adus de victimă. Astfel, unul dintre ei, bărbatul,  s-a așezat într-un scaun cu rotile și a început să cerșească în intersecțiile din mun. Chișinău, împreună cu victima.  

 În prezent, victima a fost plasată într-un azil de bătrâni din municipiul Chișinău. Bărbatul suspect a fost reținut pentru 30 de zile, iar femeia este cercetată în arest la domiciliu.

 Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de ființe umane. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă de la 7 la 15 ani.

 De asemenea, polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a persoanelor implicate.

 Poliția intervine cu un apel către cetățeni: dacă observați persoane care cerşesc și vă par suspecte, anunțați imediat poliția.

  Studiile arată că, de cele mai multe ori, banii câștigaţi de cerşetori nu sunt utilizaţi de cei care apelează la mila cetăţenilor sau de familiile acestora, ci de alte persoane, care coordonează şi profită de pe urma reţelelor de cerşetori. 

Sorina REMENTOVA