imagine simbol

Sfatul medicului, Ziua Mondială a Rinichiului

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului este o campanie de conştientizare la nivel mondial, menită să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi a impactului afecţiunilor renale şi al bolilor asociate.

imagine simbol
imagine simbol

 Tema pentru anul curent a acestui eveniment este „Bolile de rinichi şi copiii. Acţionaţi imediat pentru a putea fi prevenite” şi ne aminteşte ca să ne mobilizăm forţele pentru a preveni, depista la timp şi trata eficient bolile de rinichi, care afectează milioane de oameni, inclusiv copiii. Prin urmare, este crucial să se încurajeze şi faciliteze educaţia, depistarea precoce şi promovarea unui mod de viaţă sănătos începând chiar de la naştere.

 Unul din 10 oameni suferă de o afecţiune a rinichilor şi anual milioane de oameni mor ca urmare a complicaţiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticate la timp, bolile de rinichi pot fi tratate, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.

 În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit, în 2014, cam 202,9 (în 2013 – 207,7 ) cazuri la 10 mii de locuitori, inclusiv la copiii sub 18 ani – 101,5 cazuri la 10 mii de locuitori (în 2013 – 105,8).

 Rinichii reprezintă unul dintre organele vitale ale organismului, deoarece au un rol de filtru pentru eliminarea toxinelor din corp. Ei ajută la filtrarea apei şi separarea ei de resturi şi toxine şi la eliminarea acestora din urmă prin intermediul urinei. În plus, au un rol esenţial în producerea eritrocitelor, în reglarea tensiunii arteriale şi în echilibrarea de săruri şi minerale din organism.

 Bolile de rinichi afectează milioane de oameni din întreaga lume, printre care mulţi copii care pot prezenta un risc de la o vârsta fragedă. Bolile de rinichi pot afecta copiii în diverse moduri, de la tulburări tratabile fară consecinţe pe termen lung, până la forme severe, ce pot pune viaţa în pericol.

 Boala renală acută (BRA) este o afecţiune gravă, care se dezvoltă imediat şi deseori durează un timp scurt. Această afecţiune poate fi tratată complet, când este depistată la timp şi înlăturat factorul declanşator (infecţie, traumă etc.).

 Boala renala cronica sau insuficienţa renală cronică (IRC) nu se tratează definitiv şi tinde sa se agraveze în timp. BRC, în cele din urmă, duce la insuficienţă renală (stadiul final al bolii renale) şi trebuie să fie tratată cu un transplant de rinichi sau dializă pe viaţă.

 Insuficienţa renală cronică la copii

 IRC la copii poate fi cauzată de defectele congenitale (de exemplu, copii născuţi cu un singur rinichi sau cu rinichii cu structuri anormale), boli ereditare (de exemplu, boli de rinichi polichistic), infecţii, sindrom nefrotic, boli sistemice (care implică mai multe organe ale corpului, inclusiv rinichi, cum ar fi lupus), traume etc. De la naştere până la vârsta de patru ani, malformaţiile congenitale şi bolile ereditare sunt principalele cauze de insuficienţă renală la copii. Intre vârstele de 5 şi 14 ani, insuficienţa renală este cel mai frecvent cauzată de boli ereditare, sindrom nefrotic şi bolile sistemice. Între vârstele de 15 şi 19 ani, bolile care afectează glomerule ale rinichiului sunt principala cauză de insuficienţă renală. 

imagine simbol
imagine simbol

 Bolile de rinichi la copii sunt asimptomatice în primele stadii. Cu toate că sumarul de urină, ureea, creatinina şi presiunea arterială pot fi anormale. Pe măsură ce boala avansează, apar următoarele simptome:

  • Febră
  • Vomă
  • Hipertensiune
  • Creşterea frecvenţei în urinare
  • Copiii se urinează în pat pe timpul nopţii, chiar dacă sunt suficient de mari pentru a folosi singuri toaleta
  • Prezenţa sângelui în urină
  • Dureri în partea inferioară a abdomenului
  • Inflamaţii în zona gleznelor, în laba piciorului sau în gambă.

 IMPORTANT: Pentru a preveni şi stopa dezvoltarea bolii cronice de rinichi la copii, este necesar de a minimiza şi exclude pe cât e posibil factorii de risc în apariţia bolii. Principalele măsuri de prevenire includ: educarea privind adoptarea unui mod de viaţă sănătos din fragedă copilărie; efectuarea testelor prenatale pentru depistarea malformaţiilor la făt; evitarea fumatului şi a consumului de alcool; asigurarea unei alimentaţii sănătoase în perioada gravidităţii; imunizarea copiilor şi tratamentul eficient al infecţiilor la copii; examenul medical sistematic, pentru a exclude afectarea rinichilor la copii; adresarea la timp după ajutor medical în caz de apariţie a semnelor de boală.

 Dacă a fost diagnosticată boala cronică a rinichiului la copii, respectarea unui regim alimentar corect este vital, deoarece dieta nepotrivită poate afecta funcţia rinichilor. Părinţii/îngrijitorii ar trebui să se consulte întotdeauna cu specialiştii înainte de a face orice modificări în alimentaţia copilului cu insuficienţa renală cronică.

    Anatol GALERU, medic de familie