Reluarea lucrărilor de construcţie a apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca

Valerian Bînzaru, şef de direcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Maria Culeșov, directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, și specialiști din cadrul ultimei instituţii au efectuat, săptămâna trecută, o vizită de monitorizare a lucrărilor în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova–Filipeni–Romanovca”.

constructieApeductLeova

În cadrul vizitei, precizează provincial.md, a fost estimat gradul de valorificare a mijloacelor financiare alocate, precum și progresul general al implementării proiectului. S-a constat că, din data de 1 martie, lucrările de construcţie au fost reluate de către antreprenorul general. În proces de execuţie sunt lucrările de montare a rezervoarelor din localitatea Romanovca, cu volumul de 50 de metri cubi, confecţionate din fibră de sticlă. După montarea rezervoarelor, sunt planificate lucrări de îndiguire a acestora şi amenajarea zonei de protecţie aferente, precum şi construcţia unui drum de acces spre platforma din satul Filipeni.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost executate următoarele lucrări:

– construcţia reţelei magistrale de apeduct cu o lungime de 8,9 km;

– construcția a două rezervoare din beton armat cu un volum de 200 m3  în localitatea Filipeni;

– construcția căii de acces spre platforma de amplasare a rezervoarelor, cu o lungime de 210 m în localitatea Romanovca;

– construcția rețelelor interne de apeduct la platforma din localităţile Romanovca și Filipeni.

Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane 665 de mii 811 lei, dintre care 1 milion 796.50 de lei sunt alocați de către Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova.

Proiectul propus vine să contribuie la îmbunătăţirea considerabilă a calităţii serviciilor de aprovizionare cu apă a localităţilor din raionul Leova, aducând beneficii pentru sănătatea populaţiei din zonele urbane şi suburbane, în localităţile partenere.