Atleții aleargă

Campionate de atletism, în transmisiune directă la televiziune

Ediţia  a XXV-a a campionatelor Republicii Moldova de atletism în sală şi aruncări lungi în aer liber pentru seniori şi juniorii primei categorii de vârstă (născuţi în  1997-1998),  dar şi  pentru cei de categoria a doua şi a treia de vârstă  (16-17 şi, respectiv, 14-15 ani), a avut drept scop verificarea pregătirii integrale a tuturor sportivilor la acest început de an. 

Atleții aleargă
O nouă cursă din cadrul Campionatului Republicii Moldova de atletism în sală

Se cere menţionat faptul că, pentru întâia oară în istoria atletismului naţional, competiţiile au fost difuzate în direct la postul de televiziune Moldova 1, acesta fiind un eveniment istoric. În calitate de comentatori au evoluat doi oameni bine cunoscuţi în lumea sportului de la noi: Efim Josanu, primul preşedinte  al Comitetului Naţional Olimpic, actualmente responsabil de transmiterea emisiunilor sportive la postul de televiziune Moldova 1, şi Anatolie Popuşoi,  antrenor emerit  al  Republicii Moldova, care pe parcursul anilor a pregătit câţiva participanţi la Jocurile Olimpice, unul dintre aceştia fiind Vadim Zadoinov, la proba de alergări pe distanţa de 400 metri garduri. 

Elevii de la Lipoveni, deţinători a opt medalii

La aceste importante competiţii au fost prezenţi şi elevii Liceului internat cu profil sportiv (LIPS) din comuna Lipoveni, raionul Cimişlia. Ei au avut o prestaţie destul de bună, reuşind să cucerească opt medalii – cinci de argint şi trei de  bronz.

Astfel, locul doi la seniori la proba de 1500 de metri şi locul trei la distanţa  de 3000 de metri a fost obținut de Anastasia Lungu, originară din comuna Gradişte şi fostă elevă a LIPS Lipoveni. Actualmente, ea învaţă la Liceul internat republican cu profil sportiv.

De o pregătire bună la competițiile rezervate juniorilor de 18-19 ani a dat dovadă lipovineanul Dan Bivol, care, în prima zi de concurs, a sosit al doilea la proba de 2000 de metri obstacole, iar în a doua zi a întrecerilor a fost al treilea pe distanţa de 3000 de metri.

Un alt participant care actualmente apără culorile liceului de la Lipoveni şi practică cu succes alergările cu obstacole fiind antrenat de tatăl său, este Sandu Lupuşor, care a cucerit medalia de argint la seniori, proba de 2000 de metri.

Atât Dan Bivol, cât şi Sandu Lupuşor, sunt candidaţi pentru Jocurile Balcanice rezervate juniorilor din prima categorie de vârstă, care se vor desfăşura, la 2-3 iulie, în oraşul Bolu, Turcia, precum şi la Jocurile Balcanice ale seniorilor, programate pentru  25 şi 26 iunie în localitatea Velenje din  Slovenia. La  juniorii de 16-17 ani, Alina Vlas,  elevă la Liceul internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, raionul Cimişlia, a fost a treia la alergări pe distanţa de 2000 de metri obstacole.

La cea de a treia categorie de vârstă a juniorilor, lipovineanca Valeria Capmare, în prima zi de concurs,  a cucerit medalia de argint la proba de 1500 de metri, pentru ca a doua zi să urce pe treapta a treia a podiumului de premiere după parcurgerea distanţei de 800 de metri.

Record naţional la aruncarea greutăţii

Aruncarea greutăților
Aruncarea greutăților

Deşi se vorbeşte că recordurile nu se nasc în fiecare zi, iubitorii atletismului autohton au fost martorii naşterii unei noi performanţe naţionale la aruncarea  greutăţii, care se egalează din acel moment cu 20 de metri şi 62 de centimetri. Autorul acestui record este nimeni altul decât  bine cunoscutul  Ion Emilianov, care se pregăteşte  să participe la cea de-a patra Olimpiadă din cariera sa, la Rio de Janeiro. 

Ar mai trebui de spus că locurile patru la aceste competiţii au fost ocupate de Gheorghe Capmare  (2000 de metri obstacole) şi Cornel Gherman (aruncarea greutăţii), cel din urmă stabilind un record al liceului de la Lipoveni la juniorii de 16-17 ani – 12 metri şi 52 de centimetri. 

O evoluare relativ bună au avut şi alţi elevi ai LIPS: Dan Cegolea, Ina Bologan, Marcela Costişanu, Mihaela Ciobanu

La pregătirea echipelor de aceste competiţii  au contribuit antrenorii Gheorghe Rusu, Valeriu Scrob, Veaceslav Cobzac şi Ion Lupuşor.

Se mai cere menţionat faptul că la actualul Campionat al Republicii Moldova nu a fost prezent maratonistul Roman Prodius din satul Selemet, raionul Cimişlia, care s-a aflat într-un cantonament din Portugalia în vederea pregătirii de apropiata Olimpiadă din Brazilia, el îndeplinind, primul dintre sportivii moldoveni, cota de participare la această întrecere mondială de anvergură.