După cutremurul din 2011, Japonia s-a deplasat spre Est cu 5 metri

În urma celui mai puternic cutremur din istoria acestei țări, produs la data de 11 martie 2011, teritoriul acestei țări continuie să se deplaseze către Est, înspre continentul american. 

Tsunami, provocat de cutremur
Tsunami, provocat de cutremur

Potrivit informațiilor publicate marți de către Departamentul informațiilor geografice de stat, timp de un an, teritoriul prefecturilor Miyagi și Iwate din Nord-Estul principalei insule a țării, Honshū, s-a deplasat pe alocuri cu 10 centimetri.

În urma cutremurului cu o magnitudine de 9 baluri pe scara Richter, din 11 martie 2011, s-a înregistrat o deplasare a solului în medie cu 5 metri în cinci ani. Deplasarea maximă a fost înregistrată în peninsula Oshika, unde a fost înregistrată o deplasare de peste 6,4 metri în decursul a 5 ani.

În urma cutremurului, pe arii extinse din Nord-Estul Japoniei au fost înregistrate coborâri ale solului cu aproximativ 5 centimetri. În aceeași peninsulă Oshika, în unele locuri nivelul solului a coborât aproximativ cu un metru, însă, în decursul a 5 ani, a înregistrat o ascensiune de 40 cm.

 Conform datelor prezentate de către Departamentul informațiilor geografice, nivelul normal al solului în regiunile afectate de cutremur va reveni la normal timp de câteva zeci de ani.