Trei scriitori, în vizită la Liceul din comuna Lipoveni, Cimişlia

La sfârşitul lui februarie 2016, în incinta Liceului internat cu profil sportiv Lipoveni din raionul Cimişlia a avut loc o întâlnire a elevilor şi cadrelor didactice cu scriitorii Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu și Vitalie Răileanu. 

Iniţiativa acestei acțiuni extraşcolare a venit din partea corpului profesoral, având drept motivaţie mai multe obiective: un contact direct, „pe viu”, cu personalităţi marcante ale literaturii şi culturii naţionale; o ocazie pentru copii de a-şi prezenta propriile creaţii literare; apoi, de ce nu, şi o promovare a imaginii instituţiei. La întâlnire a participat, de asemenea, Mihai Popescu, şef interimar al Direcţiei învăţământ general Cimişlia. 

În imagine, scriitorul Iulian Filip
În imagine, scriitorul Iulian Filip

Oaspeţii, întâmpinaţi cu pâine şi sare, au fost salutaţi la intrarea în clădirea liceului cu mult entuziasm de către elevii claselor primare. Cine dacă nu ei trebuiau să se bucure de întâlnirea cu scriitorii a căror creaţie literară le este consacrată?

 Trăim nu chiar cele mai favorabile timpuri pentru promovarea învăţământului, pentru cultivarea lecturilor şi a dragostei de carte. Cunoaştem că e din ce în ce mai dificil să atragem elevii la şcoală. Vechea zicală „Ai carte, ai parte” nu mai funcţionează. Elevii au la îndemână numeroase exemple din experienţa părinţilor, iar  cele promovate de mass-media de multe ori contrazic valoarea unei instruiri şi educaţii serioase. Tocmai din acest considerent se impun măsuri instructiv-educative ce i-ar provoca şi i-ar motiva să-şi schimbe atitudinea faţă de ceea ce se numeşte zestre intelectuală a personalităţii umane. Judecând după impresia generală pe care a lăsat-o această întâlnire, aşteptările organizatorilor s-au confirmat.

 Un frumos cadou: volume cu autografe din partea autorilor 

Scriitorii le-au prezentat elevilor aspecte din creaţiile lor, le-au dăruit volume cu autografe, au făcut donaţii de carte bibliotecii şcolare. La rândul lor, elevii au prezentat scenete şi recitaluri din lucrările oaspeţilor. 

O întrunire de genul respectiv presupune şi un dialog, ca o condiţie sine qua non. Elevii au adresat scriitorilor diverse întrebări, unele dintre acestea atestând o gândire precoce pentru o vârstă fragedă, ca exemplu: „Ce e mai uşor: să citeşti o carte sau un om?”.

 Întâlnirea, în mare, a demonstrat că părerea (mărturisită, de altfel, şi de oaspeţi) precum că într-un liceu cu profil sportiv ar predomina doar interesul faţă de sport, iar aria intereselor spirituale ar fi un domeniu deplasat, secundar nu se adevereşte în cazul instituţiei de învăţământ de la Lipoveni. În calitate de dovadă suplimentară, invocăm recitarea propriilor creaţii poetice de către elevi, printre aceştia înscriindu-se: Cristina Melenciuc, Nicolae Dutcovschi, Cristina Dubceac, Doina Beregoi, Nadejda Secară. Momentul a impresionat îndeosebi prin spontaneitatea sa, nefiind programat, ceea ce a constituit expresia elocventă a impactului emoţional şi a interesului produs în sufletul elevilor. Vitalie Răileanu, care este şi critic literar, a rămas  convins de interesul elevilor pentru poezie şi a făcut promisiunea să revină într-un timp apropiat la Lipoveni în vederea lansării unei cărţi de poezie pentru copii.

 În concluzie: ziua de 24 februarie 2016 va rămâne ca o frumoasă amintire pentru elevii Liceului internat cu profil sportiv Lipoveni. De întâlnirea respectivă le vor aminti peste ani şi pozele pe care ei le-au făcut împreună cu scriitorii. Incontestabil, asemenea acțiuni extraşcolare îşi au un rost aparte, împletind emoţionalul cu didactica instructiv-educativă.

 În calitate de moderator, ţin să menţionez aportul colegelor mele la realizarea proiectului: Maria Rusu, directoare adjunctă pentru  educaţie, Maria Scrob,  directoare adjunctă pentru  instruire, Angela Negrub, profesoară de limba şi literatura română, Snejana Doganic, profesoară de biologie, să le mulţumesc lor şi tuturor cadrelor didactice care au participat la eveniment.

 Liceul internat cu profil sportiv Lipoveni, graţie întâlnirii din 24 februarie 2016 cu un grup de scriitori, a obţinut şansa de a fi inclus în Proiectul „Ţara citeşte o carte” şi va beneficia de un lot de literatură artistică şi didactică oferit  de Editura „Prut–Internaţional”. 

Grigore BÂRSA,profesor de istorie şi educaţie civică