Pește confiscat în zona de frontieră în sudul Moldovei

Angajații Direcției regionale Sud documentează șapte locuitori ai raionului Cahul pentru încălcarea regimului de frontieră, cu scopul practicării pescuitului în ariile protejate ale Rezervaţiei de stat „Prutul de jos”, activitate interzisă prin Hotărârea de guvern nr.209 din 23 aprilie 1991, transmite site-ul oficial al Poliției de Frontieră, border.gov.md.

Pește confiscat în zona de frontieră, sursa: border.gov.md
Pește confiscat în zona de frontieră, sursa: border.gov.md

La data de 24 februarie, inspectorii Sectorului Poliției de Frontieră „Brânza” au reținut, pe direcția Slobozia Mare–Tulucești, doi bărbați, în timp ce pescuiau pe lacul Beleu. La solicitarea polițiștilor de frontieră de a se legitima, aceștia nu au putut prezenta documente ce le-ar fi permis pescuitul în zonă. Totodată, au fost depistate şapte plase cu lungimea totală de 650 de metri, cu ajutorul cărora aceștia reușiseră să prindă 46 de peşti de diferite specii: fitofag, plătică de Dunăre, crap și caras.

Tot în dimineața zilei de 24 februarie, angajații Sectorului Poliției de Frontieră „Cișmichioi” au reținut un moldovean care pescuia pe lacul Cahul cu dispozitive interzise prin lege. Tânărul, de 23 de ani, nu deţinea autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de pescuit și nici nu anunțase din timp polițiștii de frontieră despre aflarea sa în zonă. Atunci au fost găsite mai multe plase, cu o lungime de circa 1000 de metri şi 800 de peşti, specia caras, în cantitate de 200 kg.

Pește confiscat în zona de frontieră, sursa: border.gov.md
Făptașii, alături de peștele confiscat, sursa: border.gov.md

Pe aceeași direcție, la data de 26 februarie, au fost descoperiți alți doi locuitori ai raionului Cahul, în vârstă de 23 și, respectiv, 24 de ani, care pescuiau pe lacul Beleu. De la aceștia au fost ridicate zece plase monofilament, cu lungimea totală de 700 de metri, precum și peşte – 69 de bucăți, cu masa totală de 20 kg.

Al treilea caz a fost înregistrat luni, 28 februarie, când angajații Poliției de Frontieră au reținut alți trei cetățeni, domiciliați în raionul Cahul, de asemenea, documentați pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol în acvatoriul Rezervației „Prutul de Jos”. În cadrul evaluării corpurilor delicte depistate, au fost consemnate 21 de plase și 105 pești de diferite specii, în total, 18 kg.
Conform procedurii, pe numele persoanelor reţinute au fost întocmite procese verbale cu privire la contravenţie constând în încălcarea regulilor regimului zonei de frontieră, fiind aplicate amenzi a câte 20 de unități convenționale (400 de lei). Pornind de la faptul că acţiunile persoanelor sus-menţionate întrunesc şi elementele constitutive ale încălcării prevăzute în art. 114 alin. (1) din Codul contravenţional al Republicii Moldova, persoanele, împreună cu bunurile ridicate, au fost transmise, după competenţă, Serviciului piscicol Cahul.

Per total, pe parcursul săptămânii trecute, au fost trase la răspundere contravenţională pentru încălcarea regulilor regimului zonei de frontieră în scop de braconaj piscicol – opt persoane, de la care au fost ridicate, cumulativ, 39 de plase monofilament de 4450 de metri, precum și 1020 de pești de diferite specii.

Sorina REMENTOVA