La Sărata Galbenă, Hânceşti, se joacă fotbal şi iarna

Fotbalul este cea mai preferată probă sportivă pentru locuitorii comunei Sărata Galbenă din raionul Hânceşti. În confirmarea celor de mai sus, vom menţiona că fotbaliştii de aici fac parte din selecţionatele Republicii Moldova de diferite vârste şi că sportul rege este practicat aici în aer liber tot anul, inclusiv în perioada rece. 

Campionat desfășurat în cinstea lui Mihai Pascaru
Campionat desfășurat în cinstea lui Mihai Pascaru

 

După cum zice, nu fără mândrie în glas, Leonid Pascaru, preşedintele Asociaţiei de fotbal din raionul Hânceşti, comuna Sărata Galbenă este singura din ţara noastră unde se organizează un campionat de fotbal pe timp de iarnă.

Potrivit sursei citate, întrecerile se organizează în memoria antrenorului Mihai Pascaru, care încă în anii 80 ai secolului trecut a pus bazele dezvoltării acestei probe extrem de populare în rândurile localnicilor. Astfel, la ediţia curentă a turneului, care a început în luna decembrie a anului trecut şi care are un caracter deschis s-au înscris 10 echipe: șapte din această comună și trei din alte sate ale raionului Hânceşti, inclusiv din centrul raional.

Interesant este faptul că regulamentul de joc admite participarea la competiţie a tuturor doritorilor, indiferent de vârstă. De pildă, în actuala ediţie, cel mai vârstnic fotbalist avea peste cincizeci de ani, iar cel mai tânăr – doar 13 ani.

Meciurile s-au jucat în zilele de odihnă, sâmbăta şi duminica, ele fiind încheiate la sfârşitul săptămânii precedente, când a fost disputată partida finală. În ea s-au întâlnit formaţiile a două mahalale din satul Sărata Galbenă: Frumuşica şi Şleahu.

Suporterii se aşteptau la o luptă încordată pe tot parcursul meciului. Dar ei au rămas dezamăgiţi, căci superioritatea celor de la Frumuşica s-a dovedit a fi mai mult decât evidentă. Ei s-au impus fără drept de apel cu un categoric şi sec scor de 7:0 şi au cucerit după merit cupa instituită de organizatori. Apropo, premianţii au beneficiat de diplome, bani şi medalii, ultimele trofee fiindu-le înmânate de către deputatul Ştefan Vlas, acesta fiind anterior primar al comunei Sărata Galbenă, raionul Hânceşti.

De asemenea, laureaţii memorialului „Mihai Pascaru” au primit mingi performante de joc din partea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, ele fiindu-le oferite de către Mircea Cojocari, şef de departament în cadrul acestui for.

Dar iată ce a declarat după finalizarea întrecerilor Valeriu Taras, actualul primar al localităţii: „Jumătate de sat joacă fotbal, cealaltă jumătate cântă şi dansează. Întotdeauna ne-am dorit ca în tradiţia noastră de ani de zile fotbalul să se dezvolte, să ne mândrim cu  rezultatele obţinute şi ele să creeze o imagine bună comunei în ţară şi peste hotarele ei”.