Raionul Leova ar putea rămâne fără judecătorie

Ministerul Justiției a înaintat către Guvern un proiect de lege prin care se intenționează reorganizarea sistemului de instanțe judecătorești, prin comasarea mai multora dintre ele. Astfel, în toată țara vor exista doar 15 judecătorii, comparativ cu cele 42 câte funcționează acum. Potrivit documentului, scopul fuzionării instanțelor este de a asigura accesibilitatea și independența sistemului judecătoresc.  

judecătoria din Leova
judecătoria din Leova

Astfel, noile structuri ar urma să își înceapă activitatea la 1 ianuarie 2017. De la 1 aprilie 2017, își vor înceta activitatea Judecătoria Comercială de Circumscripție și Judecătoria Militară.

 Promovarea acestui proiect de lege are drept scop „asigurarea accesibilității și a independenței sistemului judecătoresc, consolidarea capacității instituționale a instanțelor, utilizarea eficientă a fondurilor publice și reducerea cheltuielilor”, scrie în nota informativă a Ministerului Justiției. 

 În cazul aprobării proiectului de lege de către Guvern, acesta urmează a fi discutat și votat de către Parlament.

Dacă legislatorii vor viza pozitiv acest proiect, în sudul țării urmează să rămână doar patru judecătorii: cea de la Cahul, Cimișlia, Căușeni și cea din UTA Găgăuzia – judecătoria Comrat.

În urma optimizării, judecătoriile din Leova, Cantemir, Vulcănești și Basarabeasca urmează a fi închise, iar judecătorilor acestora le va fi propus transferul în funcțiile vacante din alte judecătorii.

Daniel Aramă