Business mic, dar cu talent, în sudul Moldovei

Criza economică acută, care s-a instaurat și „domnește” nestingherită deja de mai mulți ani în această țară, a făcut ca mai bine de jumătate din populația țării să se vadă nevoită să plece în străinătate pentru a-și câștiga existența.

Din mâinile lui Mihai ies opere de artă
Din mâinile lui Mihai ies opere de artă

A fost și cazul lui Mihai Acriș, un tânăr sculptor din satul Pelinei, Cahul, care, deși foarte talentat în materie de modelare a lemnului, s-a văzut neputincios în fața multiplelor piedici din calea inițierii unei mici afaceri în acest domeniu. Arta de a însufleți lemnul a moştenit-o de la tatăl său, de mic copil fiind pasionat de sculptura în lemn. Pentru că nu avea ustensilele necesare ce i-ar uşura munca, a lucrat şi el vreo doi ani în Federația Rusă.

Finanțările UE, salvatoare pentru micile afaceri moldoveneşti

Între timp, Mihai s-a căsătorit, au apărut și copiii și, odată cu ei, a dispărut și dorința lui Mihai de a se afla printre străini. S-a întors acasă doar cu gândul că trebuie să reușească. A început a căuta soluții, mergând la cursuri de instruire pentru antreprenori, organizate de ODIMM și OIM, de unde a și aflat că ar putea beneficia de vreun grant. Norocul i-a surâs în 2012, când a obținut din partea ODIMM un grant în valoare de 2000 de euro, bani care i-au permis să își procure utilajul de primă necesitate de prelucrare a lemnului.

Singura cale de a-și vinde lucrările este că primește și realizează comenzi.
Singura cale de a-și vinde lucrările este că primește și realizează comenzi.

Această inițiativă de stimulare antreprenorială a tinerilor a avut două componente – seminare gratuite de două săptămâni şi granturi mici. Granturile – sub formă de echipament în valoare de până la 2.000 de euro – au fost acordate în bază de concurs, în anii 2012–2013. Activitățile sunt parte a proiectului „Susținerea implementării componentei de migrație şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE – Republica Moldova”, finanțat de Instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (IEVP).

ODIMM este singura instituție publică non-profit, dedicată lansării şi dezvoltării afacerilor, având ca scop crearea oportunităților de afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), formarea şi amplificarea culturii şi a abilităților antreprenoriale, facilitarea accesului IMM la resurse financiare şi informaționale, susținerea dezvoltării infrastructurii de suport în afaceri şi stimularea dialogului public-privat.

Vrea să se extindă și să-și diversifice producția

În prezent, Mihai are planuri mari: vrea să transforme mica tâmplărie pe care o are în prezent într-un atelier mai mare. Tânărul mai visează să-şi expună lucrările la târgurile meşterilor populari din țară, unde se vând obiecte de artizanat, căci din mâinile lui Mihai se nasc adevărate opere de artă.

În Republica Moldova sculptura în lemn este o afacere profitabilă
În Republica Moldova sculptura în lemn este o afacere profitabilă

La ora actuală, singura cale de a-și vinde lucrările este că primește și realizează comenzi. Tânărul spune că poate lucra cu orice tip de lemn, dar preponderent îl folosește pe cel de tei sau stejar. Materia primă este destul de costisitoare – un cub de lemn costă în jur de 4500 de lei.

Mihai spune că în Republica Moldova sculptura în lemn este o afacere profitabilă, tânărul având comenzi precum stâlpi pentru scări, balustrade sau mese. Pe pereții din mica sa tâmplărie sunt atârnate rame pentru oglinzi şi pentru portrete, precum şi diverse suveniruri din lemn. „Sunt zile când lucrez ore în şir la sculptarea unei flori sau a unei frunze, subiectele florale fiind activitatea mea preferată”, mărturiseşte Mihail.

Lidia Bădănău decorează casete pentru bijuterii
Lidia Bădănău decorează casete pentru bijuterii

Recent, sculptorului de la Pelinei i-a venit ideea de a confecționa și scăunele pentru copii, care reprezintă personaje din poveștile mult îndrăgite de aceștia. „Cel puțin în raionul Cahul, nu am văzut astfel de scăunele, de aceea, mi-aș dori să închei un contract cu vreun magazin pentru a le putea vinde mai ușor”, susține Mihai. Prețul unui scăunel este de 350 de lei.

business 5

Un hobby ce-i aduce venit

Adevărate opere de artă ies și din mâinile Lidiei Bădănău din Cahul, care de câțiva ani a descoperit că hobby-ul ei poate aduce satisfacție sufletească, dar și un venit adăugător în bugetul familiei. Dânsa decorează casete pentru bijuterii și nu doar, în mâinile ei chiar și unele lucruri care ar părea să nu mai fie utilizabile, parcă prind viață.

„Totul a început când am văzut ceva asemănător pe internet, am încercat, am văzut că îmi reușește. Am început să dăruiesc lucrările mele rudelor și persoanelor apropiate, iar apoi o prietenă, care deține un mic magazin de bijuterii, mi-a propus să las câteva lucrări acolo, și am observat că lumea e interesată de ceea ce fac, sunt gata să plătească pentru un obiect unic și original și asta mă motivează să nu mă opresc aici”.

Lidia se asigură că folosește cele mai buna materiale, de aceea își face cumpărăturile la Chișinău. Deși susține că cheltuielile sunt destul de mari, rezultatul final, totuși, bucură atât sufletul, cât și ochiul. Prețul casetelor variază între 250 și 350 de lei. Casetele Lidiei ajung de cele mai multe ori peste hotare.

Recent, Lidia a făcut cunoștință cu Mihai și au ajuns la înțelegerea ca sculptorul să confecționeze casetele de lemn, după care Lidia le va decora. 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

M+Business Mic-Ro