Instrument de a avansa reforma finanțelor locale

Congresul Autorităților Locale din Moldova a inițiat discuțiile privind ajustarea și pilotarea instrumentului de analiză comparativă a finanțelor publice locale (Local Finance Benchmark). Întrunirea aleșilor locali a avut loc în incinta CALM.

Imagine simbol
Imagine simbol

Obiectivele evenimentului au vizat lansarea pilotării instrumentului de analiză comparativă a finanțelor publice locale în Moldova, identificarea unităților administrative-teritoriale pilot, discutarea următorilor pași de implementare a instrumentului de analiză comparativă în Moldova.

„Scopul acestui instrument de analiză comparativă  constă în a vedea cum funcţionează noul sistem de finanţe publice locale în Republica Moldova şi în baza rezultatelor  să se stabilească  care sunt domeniile de intervenţie, unde şi ce merge, unde şi ce nu merge, ce trebuie corectat”, a menționat Viorel Furdui, directorul executiv CALM.

Gennadiy KOSYAK, manager superior de proiect în cadrul Consiliul Europei, a furnizat celor prezenţi informaţii generale despre LFB. Kosyak a subliniat: ”LFB a fost dezvoltat în cadrul acordului de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus şi care este cunoscut sub titlul de Parteneriat Estic şi care se bazează pe angajamentele faţă de principiile dreptului internaţional şi faţă de valorile fundamentale (în special cele consacrate în convenţiile Consiliului Europei), inclusiv democraţia şi statul de drept, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, economia de piaţă și dezvoltarea durabilă.

Anul acesta UE pentru prima dată susţine direct programele Consiliului Europei legate de reforma administraţiei publice locale. UE a realizat că dezvoltarea locală este baza, fundamentul reformei administraţiei publice.