SCRISOARE LA REDACȚIE: Vocea care se vrea auzită: „Deșteaptă-te, Manta!”

Este mesajul cu care vine Constantin Olteanu, consilier sătesc de mai mulți ani și pur și simplu cetățean al comunei Manta, care zice că nu mai poate să tolereze fărădelegile din primăria comunei. Mesajul consilierului este următorul:

„După 25 de ani de independență, noi, în loc să mergem înainte, dăm înapoi ca racul, pricina fiind mentalitatea noastră învechită, cum se mai spune, mentalitatea sovietică. În loc să luăm exemple bune ca să mergem înainte, noi luăm exemplu de la conducerea țării, care premiază și decorează toți bandiții din fruntea țării. Așa și în comuna noastră, au ajuns treburile când în sat este o dezordine totală: gunoiști neautorizate ce înconjoară satul – 100 m de la primărie – gunoiște; drumurile din toată comuna sub orice critică și multe alte probleme. Dar lucrătorii primăriei se premiază, prin decizia primarului, dar și primarul s-a premiat cu 2000 de lei. Când s-a pus întrebarea, pentru care merite, s-a comunicat: pentru că s-au petrecut sărbătorile de iarnă cu succes. Iar pe data de 5 februarie, în ședința Consiliului comunal Manta, consilierii și-au tras și ei plapuma peste ei cu 100 de lei, că 200 de lei era puțin, fiindcă sunt „muritori de foame, mititeii”. Când au fost întrebați de ce 100 de lei, ni s-a comunicat că lor legea le permite să-și majoreze îndemnizația de consilier, dar nu știu dacă le mai permite conștiința, desigur, dacă o au. Nici un an lucrat și își permit să procedeze în felul acesta.  

caric

Un exemplu din istoria satului Manta: prin anii 1980, când încă funcționau colhozurile, și era prevăzută și funcția de secretar de partid, care îi era atribuită lui Eremia Vasile Stepanovici, în perioada recoltării, dumnealui se deplasează la brigada de câmp și organizează cu toți lucrătorii o adunare de informare, unde anunță că este nevoie de o abordare mai serioasă a recoltării și le spune lucrătorilor că, dacă totul va fi bine, sperăm că președintele de colhoz, Croitoru Valeriu Andreevici, va primi steaua de Erou al Muncii Socialiste, iar eu cred că voi primi Ordinul Lenin. După ce s-a terminat adunarea, un lucrător s-a sculat și a spus: „Vasile Stepanovici, matale te decorezi din mers”. Iar persoana dată a avut de suferit mult după ce a spus aceste cuvinte.

Si uitați–va cât timp a trecut și noi tot ne decorăm, ne premiem fără merite. În perioada ninsorilor abundente, populația satului a făcut cu propriile puteri drumurile, iar ei se premiază după aceasta; satul e plin de gunoaie – ei se premiază. Eu nu îi învinuiesc numai pe ei, eu învinuiesc și comunitatea pentru pasivitate, indiferență, iar pentru aceasta noi plătim, și plătim din gros.

Încă un caz care demonstrează că cineva își bate joc de oameni și face totul după banul public. Mașina primăriei s-a transformat în mașina proprie a șoferului primăriei – Ion Pascal. Banii se acumulează cu mare greu la buget, însă se cheltuiesc fără ca aceștia să aducă un folos comunității. Când primarul Londrei se deplasează la locul de muncă cu transport public, parlamentarii Danemarcei se duc la lucru cu bicicletele, ministrul de Finanțe al Greciei se duce cu motocicleta la muncă, iar la noi, orice funcționar are mașină la scară și sunt în stare să se ducă și la WC  cu mașina.

Și e foarte trist că la ședințele consiliului comunal, când se iau hotărâri importante pentru comunitate, nu vine nimeni, de aceea iese că ei se decorează și se premiază pe ei înșiși, dar ar fi normal ca oamenii să ne aprecieze după fapte, și nu după vorbe. De vorbit, vorbim frumos de 25 de ani, și am ajuns unde am ajuns.

De opt ani, nu s-a făcut o adunare serioasă, în luna decembrie 2015, a fost aprobat bugetul satului pe 2016, este un document foarte important, după care trăiește comunitatea un an de zile. Dar acest document nu a fost supus dezbaterilor publice, dar a fost aprobat de 13 persoane. Părerea satului nu mai contează. Câte încă alte fărădelegi, fiindcă conducerea nu este interesată ca populația să fie informată, pentru că vor apărea după aceasta multe întrebări incomode. Am sperat că odată cu venirea noii conduceri în primărie se va purcede la reforme și asta nu a fost numai așteptarea mea, ci a majorității comunei, dar nu a fost să fie, lucrăm după metode vechi. Și apoi ne punem întrebarea: de ce lumea pleacă din sat și din țară?”.

Constantin Olteanu