Actorii de la Cahul îndeamnă cetăţenii să spună „NU” corupţiei

În perioada 3-17 februarie, locuitorii raioanelor Cahul şi Cantemir au ocazia să vizioneze spectacolul „Oare şi eu sunt corupt ?”, prezentat de către actorii Teatrului Republican Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, într-un turneu în mai multe localităţi din raioanele sus-menţionate. 

actorii teatrului din Cahul
actorii teatrului din Cahul

Reprezentaţiile teatrului social se desfăşoară în cadrul proiectului „Împreună cu cetățenii pentru o mai bună guvernare în orașul Cahul”. Acestea au drept scop sensibilizarea opiniei cetățenilor de rând privind formele de manifestare și pericolele corupției. Ele au la bază subiecte legate de combaterea și prevenirea corupției și promovează integritatea, transparența administrativă, democrația participativă. Potrivit Sofiei Ursul, piesa „Oare şi eu sunt corupt” pune în scenă scheme frauduloase şi de corupţie, flagel care a afectat foarte grav ţara noastră. „Mesajul nostru este să urmăriţi foarte atent scenele, să identificaţi în mintea dvs. unde este actul de corupţie şi să găsiţi o soluţie. Vrem să sensibilizăm cetăţenii şi aceştia să ia atitudine, să oprim lanţul corupţiei”, a conchis Sofia Ursul.

Inedită este şi experienţa spectatorilor, care au posibilitatea să se transforme pentru câteva clipe în actori şi să participe la spectacol, intervenind atunci când remarcă un act de corupţie. Spectatorii, majoritatea elevi, s-au implicat destul de activ în partea a doua a reprezentaţiei teatrale. Aceştia au menţionat că practic în fiecare zi întâlnesc acte de corupţie, dar au recunoscut că nu de fiecare dată iau atitudine. Concluzia finală la care au ajuns spectatorii a fost că stoparea corupţiei depinde de societate şi de felul în care cetăţenii se implică şi le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Sorina REMENTOVA