File de memorie

Motto:Arta este sufletul tuturor generațiilor 

Părea a fi o zi obișnuită… Ca de obicei, mergeam spre casă cu ruta stabilită în regim. În drum, întotdeauna mă scufundam în gândurile vieții de rutină, însă nu și de această dată. Deși eram copleșită de griji, mi-a atras atenția o bătrânică. Parcă n-ar fi nimic deosebit, deoarece și ea era una dintre pasagerii rutei care așteptau terminalul în drum. Totul părea monoton și stabil. Însă de îndată mi-au încălcat liniștea niște flori, un buchet de crizanteme albe–roz–galbene, pe care-l ținea foarte grijuliu acea bătrânică. Au pătruns niște raze de culori pline de viață în orizontul meu de vedere. 

imagine simbol
imagine simbol

Fără să vreau, am început să caut prin labirintul meu infinit de gândire argumente – oare de ce m-a intrigat acea atmosferă? Alb… roz… oare ce ar însemna? Desigur, până la urmă totuși am înțeles! Erau razele sufletului!

Da, conștientizez faptul că aceste flori sunt niște figuri banale care persistă practic la orice ceremonie, fie de bucurie sau de tristețe. Însă nu pot uita ochii ei plini de lumină care se contopeau în culorile florilor.

Toate simțurile ei erau legate între ele, astfel încât culorile erau percepute cu un aspect de catifelare, mângâiere. Chiar îndrăznesc să mă exprim că erau „culori parfumate”. Parfumul, esența spirituală, dobândea nuanțe secundare, dar neschimbate, așa cum parfumul de trandafir nu va fi niciodată la fel cu parfumul de crizanteme.

Vasili Kandinski spunea: „Culoarea provoacă vibrație psihică. Culoarea ascunde o putere încă necunoscută, dar reală, care acționează asupra fiecărei părți a corpului uman”.

O paralelă face și pictorul Paul Klee, care asociază formele geometrice cu culorile. Astfel, un pătrat este asociat cu culoarea roșie. Triunghiul – cu  galbenul. Iar cercul este albastru, perfect, mobil, ușor, pur și rațional.

La lecțiile cu subiect de compoziție abstractă, întotdeauna menționez elevilor că sarcina principală într-o compoziție este de a reflecta starea lăuntrică. Evident că, în lucrarea care duce un mesaj de veselie, vor fi în gamă caldă cu linii plastice, dinamice. Iar cea care promovează tristețea – cu linii frânte, statice și în gamă cromatică rece.

Culorile ne influențează chiar și când nu le vedem și când corpul nostru nu intră în contact direct cu ele. Acțiunea culorilor se explică prin intermediul vibrațiilor caracteristice.

De aceea, Vasili Kandinski asociază culorile cu sunetele instrumentelor muzicale: galbenul strident este trompeta, albastrul deschis, delicat și ușor, este flautul, violoncelul grav și pur este albastrul închis, verdele vibrant este o vioară.

Făcând o analiză, am înțeles, în sfârșit, de ce mă simt atât de confortabil în jurul colegilor de la Școala de Arte din orașul Cimișlia. Ei sunt acea îmbinare armonioasă a culorilor vieții și a experienței trecute prin timp, care în sumă se obține „curcubeul” optimismului și integrității.

Iată anume în acel moment am sesizat faptul că undele cromatice care emanau de la bunicuța cu buchetul de flori nu erau altceva decât sufletul ei pur plin de speranțe la ceva mai bun, măreț și sincer.

Aș spune că ARTA este o întruchipare a sufletelor noastre, care transmit mesajele vieții din veacuri prin generațiile omenirii.

Neli ȚURCAN,
prof. de arta plastică, Școala de Arte Cimișlia