Autoritățile locale vor spori transparența investițiilor în parteneriat cu instituțiile media

Sporirea transparenței în procesul de planificare a investițiilor autorităților din 15 orașe ale țării urmează a fi dezbătute și discutate în cadrul proiectului „Planificarea și implementarea proiectelor de investiții capitale. Avantajele asigurării transparenței investițiilor capitale”, lansat la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău de către Asociația Presei Independente din Moldova (API) și Ambasada Marii Britanii la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare.

investitiiLOGO

În cadrul întrunirii, reprezentanți a 13 instituții media independente din țară (membre API) au luat cunoștință de prevederile legale ce țin de gestionarea eficientă și planificarea investițiilor capitale, dar și cum trebuie organizate consultările cu cetăţenii și cu reprezentanții APL, ca ulterior, acestea să soluționeze cele mai stringente probleme ale locuitorilor din localitate. Totodată, în cadrul acestui proiect, specialiștii din primării, responsabili pentru implementarea proiectelor, vor beneficia de niște instruiri care vor spori gradul de profesionalism și eficacitatea activității acestora.

Veaceslav Negruța, expert în finanțe publice, a accentuat faptul că este nevoie de un efort enorm pentru a respecta prevederile legislative în vigoare. „Legea obligă autoritățile locale să organizeze consultări cu cetățenii atunci când este vorba despre investiții capitale. Acest proiect ar putea fi de interes mutual, atât pentru autoritățile publice, cât și mass-media. Astfel se va crea o reacție adecvată a autorităților la tot ce înseamnă aplicarea corectă a legilor în procesul de bugetare, executare și raportare a proiectelor de investiții capitale”, a ținut să menționeze Negruța.

În cadrul aceluiași proiect, părerile cetățenilor comunității vor fi aduse la cunoștință autorităților prin intermediul a două ședințe comune cu cetățenii și autoritățile publice locale (APL) orășenești, având drept scop sporirea eficacității și a transparenței la capitolul planificarea și executarea investițiilor capitale. De asemenea, urmează a fi analizată și reflectată în materialele publicistice implementarea, eficacitatea și transparența investițiilor capitale efectuate de către autorități în anii precedenți.

După finalizarea acestui proiect, API intenționează să elaboreze un ghid privind consultarea publică și prioritățile de investiții capitale, ca să se aducă la cunoștință tuturor primăriilor, prin intermediul presei locale, dar și al broșurilor, despre colaborarea dintre autorități și societate pentru rezolvarea problemelor stringente ale comunității.

ambasada marii britanii

Proiectul „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților” este finanțat de Ambasada Marii Britanii la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare.