Cauzele incendiului de la Trinca, au fost făcute publice (Video)

Reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au făcut publice cauzele incendiului din satul Trinca,raionul Edineț,  soldat cu moartea tragică a șase persoane. În cadrul conferinței de ieri, specialiştii Laboratorului experimental anti-incendiar au declarat că în urma investigațiilor de laborator și a cercetărilor efectuate, focul ar fi izbucnit cel mai probabil în urma utilizării unei lumânări sau a unei candele, astfel, fiind exclusă versiunea încălcării regulilor anti-incendiare sau exploatarea necorespunzătoare a sobei de încălzit.

Conform informaţiilor Serviciului Situaţii Excepţionale, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016, în Republica Moldova au avut loc 431 de incendii în care au decedat 70 de persoane, printre care – 5 copii. Potrivit specialiștilor, cauzele principale de izbucnire a incendiilor soldate cu deces se regăseşte imprudenţa în timpul fumatului, încălcarea regulilor de exploatare a sobelor de încălzit, construcţia greşită a canalelor de evacuare a fumului, dar şi imprudenţa la utilizarea focului deschis.


În vederea prevenirii situaţiilor excepţionale cu urmări fatale, specialiştii Serviciului Salvatori şi Pompieri recomandă cetăţenilor prudenţă maximă la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, exploatarea sobelor, dar şi a instalaţiilor conectate la gaze naturale.
Totodată, pompierii îndeamnă oamenii să verifice sursele de încălzire până la începerea sezonului rece. Mai mult, în cazul în care sobele sunt exploatate cu defecţiuni, oamenii riscă să fie intoxicaţi cu monoxid de carbon.