Învață să învingi cancerul

Cancerul de col uterin se dezvoltă din celulele colului uterin, care devin atipice, încep să se dividă și să crească necontrolat și în câțiva ani se dezvoltă în cancer. Celulele atipice de pe colul uterin nu au nici o manifestare clinică, de aceea, deseori femeile nu se adresează fără acuze, ceea ce duce la adresarea tardivă.

doctor with patients in cabinet

În fiecare an, în ultima săptămână a lunii ianuarie, se marchează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, care are ca scop informarea populației despre profilaxia și depistarea precoce a acestui tip de cancer.

În acest an, sloganul campaniei este: „Cu ajutorul tău, aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!”

Săptămâna de informare este lansată la inițiativa Asociației Europene de combatere a cancerului cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat în 2009.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât și în Republica Moldova. La nivel global, cancerul de col uterin este una din cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor. Anual, în lume se depistează mai mult de 530.000 de cazuri noi, în Europa, aproximativ 60.000 de femei dezvoltă cancer de col uterin, iar în Moldova sunt în jur de 500 de cazuri, în raionul Cimișlia – 22 de cazuri.

Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere în comparație cu alte tipuri de cancer. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de Virusul Papiloma Uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.

Pe lângă infecția cu Virusul Papilomei Umane, există și alți factori de risc pentru cancerul de col uterin: fumatul, nașterile multiple, anumite boli care scad imunitatea, cum ar fi HIV. Infecția cu Virusul Papilomei Uman se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani.

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel, nu există semne de alarmă.

În stadiile avansate ale cancerului de col uterin, apar sângerări vaginale, secreții vaginale anormale și dureri, eliminări sangvinolente după actul sexual.

cancer 2
Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

1. Reducerea factorilor de risc și evitarea infectării cu Virusul Papilomei Uman:
a) sex neprotejat; b) multipli parteneri; c) nașteri și avorturi multiple; d) fumatul și alte substanțe nocive; e) imunitatea scăzută.
2. Imunizarea anti-Virus Papiloma Uman
Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) este extrem de eficientă, dacă este efectuată în perioada adolescenței (10-26 de ani) și poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.
Vaccinarea nu elimină necesitatea efectuării screening-ului. Împreună, screening-ul și vaccinarea reprezintă cea mai eficienta metodă împotriva cancerului de col uterin.
3. Depistarea precoce a cancerului de col uterin
Programele organizate de screening, care reprezintă investigație a femeilor sănătoase pentru depistarea riscului sporit de apariție a cancerului de col uterin, pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Această procedură este efectuată prin recoltarea celulelor din colul uterin și examinarea lor la microscop-testul citologic Babeș–Papanicolau. Testul permite depistarea cancerului în stadii precoce, când el este absolut curabil. În Republica Moldova testul este gratuit și se efectuează femeilor cu vârsta de 25-61 de ani, odată la trei ani, dar e necesar ca toate femeile sexual active să facă un examen ginecologic anual.

Dintre tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi cel mai eficient prevenit prin screening.

Obiectivul principal al screening-ului de col uterin este de a identifica femeile care au leziuni pre-invazive, astfel încât acestea să fie înlăturate pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin invaziv.

Screening-ul de col uterin va depista, de asemenea, și forme de cancer asimptomatice, dar acestea vor fi depistate în stadii precoce, spre deosebire de cancerele identificate pe baza simptomelor clinice, astfel rezultatele tratamentului vor fi îmbunătățite iar mortalitatea – redusă.

Un program screening bine organizat poate reduce atât cazurile noi, cât și mortalitatea de cancer de col uterin.

Important să știi!

1. Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin măsuri simple, precum alimentarea sănătoasă, activitate fizică sistematică, menținerea greutății corporale în limitele normei.
2. Evitați fumatul, consumul nociv de alcool și limitați consumul de sare, zahăr și grăsimi.
3. Imunizarea anti-HPV este o metodă importantă în reducerea riscului de cancer de col uterin.
4. Programul de screening a cancerului de col uterin poate preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.
5. Screening-ul se referă la folosirea unor teste simple pentru anumite grupuri de populație sănătoase pentru a depista precoce stările precanceroase și cancerului cervical în stadiile precoce.
6. Cancerul de col uterin este una din formele care se poate preveni ușor prin programele de screening.

Svetlana MOROZ, 

medic în Sănătatea Reproducerii IMSP Centrul de Sănătate Cimişlia