Jurnaliștii moldoveni și cei ucraineni vor efectua peste 20 de investigații transfrontaliere

Circa 50 de jurnaliști, activiști și bloggeri din Moldova și Ucraina, vor efectua împreună peste 20 de investigații transfrontaliere ce vizează în mod direct corupția și crima organizată. Echipele formate din reprezentanți ai Ucrainei și Moldovei (inclusiv Transnistria) vor lucra timp de două luni la investigații, temele cărora le-au ales în cadrul Școlii de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigație transfrontalieră „MUTE@Corruption”, organizată de către Freedom House la Odesa între 7 și 12 decembrie curent. 

Secvență de la școala de iarnă din Odessa,  sursa: anticoruptie.md
Secvență de la școala de iarnă din Odessa, sursa: anticoruptie.md

În cadrul școlii, participanții au avut ocazia să se întâlnească cu reprezentanți ai Moldovei, Ucrainei, Turciei și Rusiei, care și-au împărtășit experiențele acumulate în domeniu investigației și jurnalismului civic.

Prezent la deschidere, guvernatorul regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a menționat: „Fenomenul corupției este văzut de clasa politică din Ucraina și Moldova drept un fenomen al naturii, care trebuie analizat și discutat la nivel științific, pentru a identifica niște soluții concrete. Această poziție este foarte convenabilă celor care nu vor să lupte deloc cu corupția. Sunt convins că, în Moldova, noile generații, care sunt absolut Pro-UE, vor face schimbări enorme în societate și vor alege oameni necorupți”.

Bruxelles-ul vede și cunoaște foarte multe din ceea ce se întâmplă în zonă

Reprezentantul Comisiei Europene în Ucraina, Mariusz Kowalczuk, referindu-se la acțiunile întreprinse de autorități, în cadrul luptei cu corupția, a declarat: „Uniunea Europeană monitorizează procesele ce au loc la Kiev și Chișinău prin intermediul delegațiilor aflate la fața locului. Deși se creează impresia că Bruxelles-ul este departe şi nimeni nu cunoaște și nu vede nimic, nu este chiar așa, noi cunoaștem foarte multe”, a declarat oficialul, în cadrul întâlnirii cu participanţii la Școala MUTE@Corruption.

Pentru a desfășura cât mai bine și mai sigur investigațiile transfrontaliere, participanții au avut parte de mai multe training-uri cu experți internaționali, care i-au instruit în mai multe domenii, precum: Jurnalismul dronelor, Lucrul cu bazele de date ale Ucrainei și Moldovei, Colectarea informațiilor din surse sigure – la nivel național și global, Securitatea online a jurnaliștilor, precum și a surselor acestora, Particularitățile legislației din Moldova și Ucraina, precum și posibilitatea de colaborare cu Centrele Anticorupție ale ambelor state.

Jurnaliștii din Moldova și Ucraina - analizează problemele cauzate de corupție,   sursa:
Jurnalilștii din Moldova și Ucraina – analizează problemele cauzate de corupție, sursa: anticoruptie.md

Școala MUTE@Corruption se află la prima ediție, iar organizarea acesteia a fost posibilă datorită suportului organizației Freedom House, a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova și a Institutului mass-media din Ucraina. Suportul financiar oferit de Freedom House, în valoare de 40 de mii de dolari, va asigura documentarea și buna desfășurare a investigațiilor în ambele state, precum și în regiunea transnistreană, care este mai puțin accesibilă pentru jurnaliști.

Rezultatele investigațiilor vor fi publicate în mass-media din Ucraina și Moldova, inclusiv în „Gazeta de Sud”.

Daniel ARAMĂ