Cunoaște-ți alesul. Un președinte de raion cu trei vieți

Aflat la cel de-al treilea mandat în calitate de președinte al raionului Căușeni, Ion Ciontoloi a devenit cunoscut publicului larg în urma câtorva cazuri neplăcute cu implicarea acestuia, care au fost reflectate în presa națională.

ion ciontoloi

Domnul Ion Ciontoloi, originar din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), a deținut funcția de director al cooperativei de consum din Căușeni până în anul 2005, când a devenit deputat în parlament din partea partidului Alianța „Moldova Noastră” (AMN). În anul 2007, acesta a renunțat la funcția de parlamentar, în favoarea celei de președinte al raionului Căușeni.

În 2010, după eșecul AMN în alegerile parlamentare, această formațiune a fost absorbită de PLDM. Ion Ciontoloi devine noul președinte al organizației teritoriale PLDM din Căușeni. În campania electorală din acest an, domnia sa a binevoit să doneze partidului circa 45 de mii de lei, fiind ulterior ales pentru a treia oară în calitate de președinte al raionului.

În declarația de venit pentru anul 2013, publicată pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Ion Ciontoloi a dezvăluit că are o casă cu suprafața totală de 160 de metri pătrați, pe care a procurat-o în anul 1989, un teren de 6 ari și altul de 12,5 hectare, cumpărat în anul 2008. Potrivit aceleiași declarații, venitul anual al demnitarului, obținut din salarii, constituie 140 de mii 500 de lei, iar alte 100.000 de lei au fost obținute în urma unei decizii judecătorești, în calitate de prejudiciu moral. De asemenea, dumnealui este proprietarul a două automobile, un BMW (anul de fabricație 2003), pe care l-a procurat în anul 2010, la un preț de 260.000 de lei, și un Ford Transit (anul de fabricație 1999), pe care l-a procurat în anul 2006, cu 60.000 de lei.

Dumnealui, împreună cu soția sa, Angela Ciontoloi, dețin cote egale în două firme: „Bliţprint” SRL şi „Botnaserv” SRL. Firma cea dintâi, conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, este specializată în comercializarea produselor alimentare și nu înregistrează venituri. Cea de-a doua firmă a adus în anul 2012 familiei Ciontoloi un venit de aproximativ 123.000 de lei.

Terenuri agricole „date uitării”

Totodată, în urma unui control al CNI, s-a demonstrat că funcționarul a tăinuit încă două firme profitabile, „Seragestion” SRL şi „Maxistal” SRL, soția deținând și acolo cote egale, precum și un cont bancar și un teren arabil de 11 ari.

„Contul bancar pe care nu l-am declarat a fost deschis de soţia mea. Cu câţiva ani în urmă, una dintre condiţiile obţinerii vizei pentru România era de a avea un cont în care să deţii minimum 500 de euro. Soția a depus banii în cont, apoi i-a luat. Contul n-a fost închis, dar n-a avut nici sold, nici rulaj, de aceea nici nu l-am indicat. Terenul de 11 ari a rămas moştenire de la părinţi. Nu locuiesc în sat, pământul este lucrat de fratele meu, am şi uitat de el”, a declarat preşedintele raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, pentru portalul „Moldova Curată”.

Firma „Seragestion” SRL a fost înregistrată de soţia sa, împreună cu fratele acesteia, în 1999. „A activat vreo jumătate de an, după care ar fi fost inițiată procedura de lichidare. Nu ştiam nici eu, nici soţia că procedura de lichidare a firmei nu a fost dusă la bun sfârşit”, a mai adăugat președintele pentru același portal.

Sursa: moldovacurata.md
Sursa: moldovacurata.md

Dosar penal clasat pe motiv că ar fi fost vorba doar de niște găinării

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în prezent, respectiva firmă este radiată din registru, iar cât privește firma „Maxistal” SRL, Ion Ciontoloi spune că a uitat să o declare şi pe aceasta. De menționat este faptul că aceeași firmă cu pricina, specializată în vânzarea mobilei, a declarat, într-un raport depus la Biroul Național de Statistică, un profit de circa 717.000 de lei în anul 2012.

Ceva mai „vesel” s-a dovedit a fi anul 2014 pentru Ion Ciontoloi, când niște persoane neidentificate au încercat să pătrundă prin efracție la el în casă într-o noapte. Stăpânul casei a reușit să-i sperie pe jefuitori cu două focuri de armă, înainte ca aceștia să pătrundă în casa președintelui. După acel incident, președintele raionului și-a instalat în gospodărie mai multe camere de supraveghere.

La începutul lunii septembrie a aceluiași an, funcționarul a fost atacat de către niște necunoscuți, care au încercat să-i incendieze casa cu ajutorul a trei cocktailuri Molotov.

Atunci, Ciontoloi a presupus că cineva tinde să-i ia funcția de conducere a raionului Căușeni, declarând pentru un post de televiziune că îi suspectează pe reprezentanții Partidului Democrat în organizarea acestor atacuri, datorită faptului că raionul Căușeni este amplasat foarte bine din punct de vedere economic, având hotar direct cu Ucraina și Transnistria.

În pofida încălcărilor lui Ion Ciontoloi, depistate de către CNI, acesta a fost ales în calitate de președinte al raionului Căușeni pentru a treia oară în urma alegerilor locale generale. Dosarul penal deschis de către Procuratura Generală pe numele lui Ciontoloi a fost clasat din motivul că încălcările acestuia s-au dovedit a fi prea mici pentru a porni o cauză penală.

Daniel Aramă