Inaugurarea conacului „Manuc Bei” de la Hânceşti

Duminica trecută, în oraşul  Hâncești a fost redeschis Conacul ”Manuc Bei”. La eveniment a participat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, care în mesajul său a ținut să mulțumească Consiliului Raional Hâncești pentru contribuţia adusă  la restaurarea Complexului ”Manuc Bei”. Totodată, oficialul a menționat că Ministerul Culturii a susținut din start elaborarea și promovarea acestui proiect, inclusiv cu recomandări metodico-științifice, prin intermediul Comisiei Monumentelor Istorice, care în final a aprobat acest proiect de restaurare a edificiului.

Conacul „Manuc Bei” - restaurat
Conacul „Manuc Bei” – restaurat

Oaspeții sosiți la eveniment au avut ocazia să urmărească cum decurg lucrările de reparație a Conacului ”Manuc Bei” și să-l admire iluminat în joc de culori.

Conacul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mârzaian și reprezintă una din cele mai frumoase arhitecturi din Republica Moldova. Acesta se întinde pe o suprafaţă de peste trei hectare. Din cele trei clădiri care fac parte din complex, doar una a fost reparată în totalitate, în celelalte două restaurarea va continua în anul viitor și va fi realizată din banii Fondului Naţional de Dezvoltare Regională.

Inaugurarea Conacului “Manic Bei” a fost posibilă graţie implementării contractului de grant, încheiat  pe data de 30 octombrie 2013, între Autoritatea de Management al Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hâncești pentru restaurarea complexului arhitectural. Proiectul a fost aplicat pe parcursul anilor 2014-2015. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.

                                                                                     Ion CIUMEICĂ