Corupția, o boală a societății

Cea de a XI-a Conferință Națională Anticorupție a avut loc miercuri, 9 decembrie, la Cahul. Aceasta a întrunit reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, reprezentanți ai APL de nivelurile I și II din raioanele de sud ale țării și membri a mai multor ONG-uri.

5stire

Despre percepțiile și experiențele proprii ale oamenilor de afaceri și gospodăriilor casnice, indicatori de performanță ai implementării Strategiei Naționale Anticorupție (SNA), a vorbit Ion Pruteanu, reprezentant al Secției instruiri și interacțiune civilă CNA. „Cetățenii consideră că toate problemele se rezolvă cu bani”, a punctat acesta.

Astfel, potrivit lui Ion Pruteanu, mita medie oferită de persoanele din grupul gospodăriilor casnice pe domenii este următoarea: instituțiile medicale -1365 de lei; educație – 1314 lei; poliție – 1683 de lei; instituții judiciare – 5042 de lei. Oamenii de afaceri cel mai mult dau mită în cadrul inspectoratului fiscal – în medie, 6000 de lei, vamă – 4600 de lei și Inspectoratului Muncii – 2000 de lei.

Natalia Istrati, colaborator CNA, a vorbit despre rolul autorităților publice locale în implementarea SNA 2011-2015. Potrivit acesteia, scopul SNA rezidă în reducerea nivelului corupției în sectorul public și cel privat. Obiectivele generale ale SNA sunt transformarea corupției din activitate avantajoasă și puțin riscantă în activitate dezavantajoasă și foarte riscantă, dar și contribuirea la crearea climatului „zero toleranță față de corupție”.

Corupția, o boală a societății

Prevederile expres în SNA referitor la rolul APL sunt ca acestea să întreprindă acțiuni de sensibilizare și de instruire a funcționarilor privitor la datoriile ce le revin în legătură cu lărgirea și actualizarea cadrului normativ anticorupție. O importanță deosebită trebuie acordată dezvoltării și aprobării de către consiliile locale a strategiilor și a planurilor de acțiuni anticorupție la nivel local.

Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul, a precizat: „Corupția este o boală a societății, pe care nu știi de unde să începi să o tratezi ca să obții rezultate. Iată, mai sunt vreo două săptămâni și se încheie SNA pentru anul 2015, dar rezultatele se cam lasă așteptate. Noi avem nevoie de aceste strategii, nimeni nu contestă acest lucru, pentru că după alegerile locale constatăm că unii nu au venit chiar îngeri în administrația publică locală, de aceea ar fi bine ca în următorul proiect să fie clar stipulate niște criterii de control mai riguros al persoanelor care țintesc o funcție publică”.

Prezent la conferință, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a făcut o referire la gravitatea situației, în special, în sistemul de învățământ universitar: atunci când pentru profesiile mai prestigioase, cum ar fi cea de jurist, studenții sunt nevoiți să achite mii de euro cuiva. „Și vă mai spun ceva: de câte ori am sesizat procuratura pe marginea unor acte de corupție, niciodată nu mi s-a oferit ajutor în lupta cu aceasta, din contra, m-am ales eu cu câteva dosare penale. Vreau să spun că instituțiile statului sunt subordonate celor ce plătesc”, a spus primarul de Cimișlia. Totuși, dânsul a precizat că este posibil să fii primar incorupt, doar că este foarte greu, atunci când ministerele sunt sub aripa anumitor partide politice.

Și elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia au demonstrat că cunosc aspectele corupției, prin intermediul unei scurte piese de teatru. Mesajul transmis de elevi a fost că puterea nu corupe, corupe teama de a pierde puterea.