Rapsodul Nicolae Sulac, comemorat la Cantemir

11 colective de muzică populară din Republica Moldova şi din România au participat la cea de a treia ediţie a Festivalului regional „Asta-i floarea lui Sulac”, care s-a desfăşurat, pe parcursul a două zile, în oraşul Cantemir.

sulac

Sfârşitul toamnei a fost unul cu totul şi cu totul deosebit pentru iubitorii de folclor din raionul Cantemir, care au găzduit, pentru a treia oară, tradiţionala manifestare culturală consacrată lui Nicolae Sulac, cel mai îndrăgit interpret de muzică populară din ţara noastră.

Poate anume din această cauză, pe scena Casei de cultură care-i poartă numele din oraşul Cantemir au evoluat, la 28 şi 29 noiembrie, prestigioase orchestre de muzică populară din stânga şi din dreapta Prutului, care, prin melodiile interpretate, au adus frumoase omagii solistului nepereche de la Sadâc, acelaşi raion.

Ziua de sâmbătă

Festivalul a început în amiaza zilei de sâmbătă cu festivitatea de deschidere, în cadrul căruia oaspeţii din diferite raioane ale Republicii Moldova şi din România au fost salutaţi de către preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, care a ţinut să menţioneze şi faptul că Nicolae Sulac şi-a adus o contribuţie deosebită la valorificarea creaţiei populare, a fost autorul mai multor perle din tezaurul muzicii noastre naţionale.

Programul concertistic propriu zis a fost lansat de Orchestra de muzică populară „Porumbiţa” din raionul Ialoveni, ea fiind urmată de ansamblurile „Andrieş” (raionul Hânceşti), „Alunelul” (raionul Străşeni) şi „Ghetlova” (raionul Orhei).

Un colorit aparte a dat manifestării prezenţa la Cantemir a Orchestrei de muzică populară „Diuz-ava” din municipiul Comrat, care a prezentat o serie de numere artistice din folclorul găgăuz.

Apogeul zilei a fost atins atunci când în scenă şi-a făcut apariţia colectivul artistic „Doina Covurluiului” din judeţul Galaţi, România, acesta cucerind numeroase aplauze din partea spectatorilor pentru o largă gamă de melodii populare.

Sfârşitul încununează opera

Ziua a doua a ediţiei ordinare a Festivalului regional „Asta-i floarea lui Sulac” din oraşul Cantemir a fost deschisă de Orchestra de muzică populară „Rapsozii” din raionul Cimişlia. Audienţa a apreciat înalt melodiile interpretate de solistele Olga Zagorneanu („În pădurea de la Prut” şi „Neică, dorul de astă vară”), Iulia Cojocaru („Nicolai din dealul mare” şi „Bade cu bordeiu-n coastă), Anişoara Prisăcaru („Dacă tata va veni” şi „Aşa-i viaţa omului”), dar şi de instrumentiştii Leonid Nenescu şi Mihai Popuşoi.

Ansamblul de muzică şi dans „Cervena Chitca” din raionul Taraclia a surprins publicul cu mai multe melodii şi jocuri bulgăreşti. Dar surpriza a venit din partea interpretului Dumitru Dornea, care a cântat într-o frumoasă limbă română.

Din raionul Teleneşti a poposit la Cantemir Orchestra de muzică populară „Poiana Codrului”, ai cărei solişti, Ilie Cazacu şi Veronica Cernoleu, au reuşit să impresioneze spectatorii cu melodii de o profundă vibraţie sufletească.

Aplauze îndelungate pentru artiştii din România

Multe aplauze au cucerit şi dansatorii Ansamblului folcloric „Muşeţeanca” din oraşul Însurăţei, judeţul Brăila, România. Iar între reprizele de dansuri spectatorii s-au delectat cu melodiile populare ale solistei Maria Radu, care a exprimat dorinţa coechipierilor săi de a mai veni în oraşul Cantemir.

Şi cum orice sfârşit încununează opera, organizatorii festivalului în memoria lui Nicolae Sulac au lăsat pentru final Orchestra de muzică populară „ Doina Prutului” din localitate. Aceasta a fost ovaţionată minute în şir pentru evoluările de excepţie ale unor astfel de interpreţi de marcă precum Gheorghe Nichiforeac, Irina Bârcă, Ion Diaconu, Valentina Balan, Sergiu Zacon, dar şi a instrumentistului Veaceslav Bârcă.

Vicepreşedintele raionului Cantemir, Ion Dimcea, şi şeful adjunct al Serviciului cultură şi turism al Consiliului raional, Tudor Nechit, au înmânat colectivelor premiile respective şi le-au urat noi succese în activitatea de creaţie, în promovarea folclorului, inclusiv a melodiilor regretatului Nicolae Sulac.